Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Festivali Dvanaesti Međunarodni džez festival 28. i 29. oktobra
 
 

Dvanaesti Međunarodni džez festival 28. i 29. oktobra

jaz festivalU Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, održaće se 12. Međunarodni džez festival, koji će trajati dva dana, 28. i 29. oktobra. Kragujevački džez festival je jedna od retkih lokalnih manifestacija, koja uz staž od dvanaest godina, slovi i za referentnu u Srbiji. Nikada nije bio najveći, ali je uvek svojim repertoarom mogao da stane rame uz rame beogradskom ili niškom festivalu.

Na kragujevačkom džezfestu, na primer, počela je praksa organizovanja muzičkh radionica, koje su držali učesnici festivala iz zemlje i inostranstva.

Tako je na primer, najbolji BBC-jev džez vokal za 2006, Anita Vardel održala radionicu iz solo pevanja u džezu, kao i Miša Krstić, džez standardi i zašto rokenrol nema svoju akademiju, kao što su džez katedre na Berkliju ili u Gracu. Radionice su sada deo festivala po Srbiji.

Za razliku od prethodnih godina, kada se festival održavao u drugoj polovini marta, od ove godine pa ubuduće, druga polovina oktobra je rezervisana za ljubitelje džeza.

-Razlog za pomeranje termina je čiste tehničke prirode. Svi konkursi i potencijalni fondovi za finansiranje ovakvih manifestacija, su od septembra do novembra, uglavnom. Mart je uvek i problem za transfer sredstava za konkurse iz prethodne godine, tako da je oktobar nekako najlogičniji izbor, kaže organizator Gordan Matić.

Uz pomeranje termina održavanja, skraćen je i broj festivalskih dana, sa četiri na dva. Razlog je svima dobro poznat, nedostatak novca za kulturu. Kolateralna šteta iz istog razloga su i radionice ove godine, ali Matić kaže da će se radionice nastaviti čim se obezbede sredstva.

Ovogodišnji repertoar za dva dana 12. Međunarodnog festivala su za petak 28. oktobar, Lena Kovačević (Srbija) i Viena Džez Trio (Austrija), a 29. oktobra nastupaju Asaf Sirkis (Velika Britanija) i Setstat (BJR Makedonija).

Nakon regularnog programa, obe večeri će bend Maksa Kočetovog održati i džem sešn, kome se po pravilu prilkjučuju i bendovi koji su nastupali.

Cena ulaznica za obe večeri je hiljadu, odnosno 600 dinara za jedno veče.

Izvor: RadioCentar

This content has been locked. You can no longer post any comment.