Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Koncerti Koncert Mine Mendelson i Milice Lorens
 
 

Koncert Mine Mendelson i Milice Lorens

Povodom tragične nesreće u Tehničko-remontnom zavodu, odlukom Gradskog veća 3. mart je proglašen za Dan žalosti u Kragujevcu. Koncert violinistkinje Mine Mendelson i pijanistkinje Milice Lorens, koji je trabalo da bude održan u Univerzitetskoj galeriji 3. marta, odložen je za sredu 8. mart 2017. godine u 19 sati.

Program koncerta: Milan Mihajlović, Arvo Part, Otorino Respigi. Ulaz je slobodan.

Dr Mina Mendelson (1978), diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Fern Rašković (2000.), magistrirala (2003.) i doktorirala (2014.) takođe na FMU u istoj klasi jednoglasnom odluke komisije i sa prosekom ocena 10 na doktorskim umetničkim studijama violine. Dobitnik je velikog broja nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, od čega se izdvaja Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 1998. kao i Prva nagrada na Saveznom takmičenju u Kotoru iste godine. Održala je veliki broj resitala u reprezentativnim salama (Kolarac-Beograd; Zagreb-Glazbeni zavod; Sinagoga-Novi Sad; Prva kragujevačka gimnazija; Koncertno- izložbeni prostor FU Niš i mnogi drugi).

Nastupala kao solista sa: Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Kamernim ansamblom Mokranjac, Gudačima Svetog Đorđa, Jevrejskim kamernim orkestrom i sa dirigentima: dr Suzana Kostić, Stefan Zekić, Vesna Šouc i Obrad Nedeljković. Kao član gudačkog kvarteta Sveti Đorđe učestvovala na majstorskom kursu u Londonu, u klasi prof. Davida Takena (1997.). Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod prof. Sabinne Grollmus i prof. Stephana Baratdua (2001.), kao i na majstorskim kursevima Sretena Krstića u Kotoru 2003. i Mateje Marinkovića u Séte-u (Francuska) 2009. godine. Od 1997-2000. bila je član kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa, od 2002-2013. Bila je angažovana kao zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran, a od 2009. godine je koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra, čiji je osnivač i umetnički rukovodilac prof. Ladislav Mezei. Kao solista i kao član kamernih sastava i orkestara nastupala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Evropski dani jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske muzike (Szegedin), Festival u Sofiji, Festival u Bodrumu, Festival u Sapanci, Kalemegdanski sutoni, Umetnost protiv rata i drugi, a snimala je i za Radio i TV Beograd. 2 Paralelno sa solističkom i kamernom koncertnom aktivnošću bavi se i pedagogijom- zaposlena je na Fakultetu umetnosti u Nišu od 2003. godine i trenutno je vanredni profesor violine na Katedri za gudačke instrumente.

Milica Tanasković rođena je 1981.godine u Pančevu. Na FMU u Beogradu završila je studije klavira u klasi prof. Marije Đukić, a studije čembala u klasi prof. Zorice Ćetković. Specijalističke studije iz kamerne muzike završila je u klasi prof. Uroša Pešića, a doktorske studije iz kamerne muzike pod mentorstvom dr. umetnosti doc. Dejana Subotića, na istom fakultetu. Pohađala je brojne master-kurseve za klavir i čembalo kod afirmisanih domaćih i stranih umetnika kao što su Sergej Dorenjski, Jegor Čugajev, Pavel Nersesjan, Iget Drajfuz, Egon Mihajlović, Olivera Đurđević, Jurij Kot, Marija Lujza Baldasari.... Za solo izvođenja i u okviru kamernih sastava osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima. Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u zemlji i inostranstvu (Italija, Švajcarska, Grčka, Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Libija...). Njen solistički koncert u italijanskom kulturnom centru u Tripoliju ostaće zabeležen kao prvi koncert srpskog pijaniste na tlu Afrike. Učestvovala je na tribinama moderne umetničke muzike i na manifestacijama kao što su BEMUS, OKTOH, „Čelo fest“, „Basomanija“...

Učestvovala je kao član u orkestru FMU u Beogradu, i kao gostujući član Beogradske filharmonije, »Schlesinger orchestra«, beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“, kamernog orkestra „Mokranjac“, „Zemunskog kamernog orkestra“. Pri tom je sarađivala sa imenima kao što su Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dmitrij i Aleksandar Sitkovecki, Čarls Zahari Bornhštajn, Miloš Petrović... Solistički je nastupala sa kamernim orkestrom „Mokranjac“, sa orkestrom FILUM-a i »Schlesinger orchestra«. Snimala je za radio i televiziju. 3 Na I međunarodnom takmičenju „Beogradski pobednik 2005“ bila je jedini pijanista kome je za stvaralačko učešće dodeljeno priznanje Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji i Crnoj Gori, „Ruski dom u Beogradu“. Radi kao samostalni umetnički saradnik na Odseku za gudače na Filološko- umetničkom fakultetu u Kragujevcu i sa studentima i kolegama ostvaruje veliki broj koncerata. Uporedo sa ovim radom održava i svoju solističku karijeru.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži