Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Koncerti KONCERT od Rahmanjinova do JAZZ-a
 
 

KONCERT od Rahmanjinova do JAZZ-a

Umetnički savet Univerzitetske galerije poziva na KONCERT od Rahmanjinova do JAZZ-a:  Diana Jovanović, klavir Ana Stefanović, klavir Univerzitetska galerija 8. mart 2018. godine (četvrtak) u 19 časova.

 

Koncert je zamišljen kao osvrt na muziku Sergeja Rahmanjinova, Igorja Šamo, Valerija Gavriljina i Ane Stefanović, pisanu za klavir i klavir četvororučno. Ono što je glavna odlika i zanimljivost ovog projekta, jeste da majka i ćerka, Diana Jovanović (Stefanović), pijanista i Ana Stefanović, pijanista i kompozitor nastupaju zajedno i glavna težnja je da popularizuju rusku i ukrajinsku muziku kao i autorska dela mlade umetnice. Sve su kompozicije programskog karaktera i spadaju u klavirske minijature. Ciklus čuvenog ukrajinskog kompozitora Igora Šamo (1925-1982) je napisan pre pola veka po ugledu na „Slike sa izložbe“ Modesta Musorgskog, s tim što Modest Petrovič Musorgski je muzičkim jezikom oslikao dela jednog slikara, a Igor Šamo napravio muzičke skice slika pet ruskih živopisaca: Goljikova, Levitana, Nesterova, Rilova i Kustodijeva dok za vreme izvođenja na video bimu će se prikazivati odgovarajuća slika....

Zanjimljivo je i to da osim korišćenja video bima, na sceni se neprekidno dešavaju radnje: sviranje i pojedinačno i u duetu, što isto doprinosi razbijanju vizualne statičnosti svojstvene klasičnim koncertima i klavirskim resitalima....A i sama pojava dve generacije: profesora i učenice, majke i ćerke takođe je izuzetno atraktivna.

Posebnost je i to da je autorsku kompoziciju „Razmišljanje“, Ana Stefanović (1994) namenski komponovala i posvetila majci Diani Jovanović. Osim jako poznatog i popularnog dela Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) nastalog početkom prošlog veka, na kraju programa se izvodi četvororučna kompozicija Valerija Gavriljina (1939-1999) koja zrači ruskim melosom, i čuveni slušno atraktivni „Ukrajinski Jazz" od savremenog ukrajinskog kompozitora Gennadija Sasjko(1946), kompanovan pre par decenija namenski za sina Antona (tada učenika specijalne muzičke škole Lisenko za poseno darovitu decu, koji nije voleo da vežba), sa namerom da ga privoli na vežbanje, što je izgleda i urodilo plodom, jer danas, Anton Sasjko predaje na Muzičkoj akademiji u Kijevu, a svita „Sviram Jazz“ izuzetno je popularna i često izvođena u Ukrajini...

Program je namenjen širokom krugu auditorijuma: od profesionalnih muzičara preko mladih i najmlađih, do publike, koja nije upućena u klasični repertoar.

foto: Miki Veličković

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži