Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo Pucanj u “osam” otvorio streljanu
 
 

Pucanj u “osam” otvorio streljanu

Simboličnim pucnjem u spomen-metu i pogotkom u krug “osam” gradonačelnik Kragujevca, Veroljub Stevanović otvorio je streljanu u Kragujevcu.

 

Objekat, za koji gradski čelnici kažu da je samo još jedan u nizu “najsavremenijih” sportskih dvorana koje su izgradili, koštao je budžet zajedno s kuglanom oko 45-50 miliona dinara. Njegov značaj, međutim, daleko prevazilazi materijalne vrednosti.

 


- Tako je isto bilo i sa bazenom. Niko nije verovao, pa vidite šta se dešava. Naša je namera da ubuduće ovde okupljamo srpske reprezentativce i ostvarimo još bolje rezultate u streljaštvu u kojem su Kragujevčani već tradicionalno dobri - rekao je gradonačelnik Stevanović na otvaranju streljane u Drugoj gimnaziji.


Svečanost trenutka prisustvom i pozdravnim govorom obogatili su i gosti iz Streljačkog saveza Srbije, kao i najbolji domaći strelci, među kojima je svakako i najtrofejniji olimpijac, Kragujevčanin Stevan Pletikosić.

Ne skrivajući radost povodom današnjeg događaja, Pletikosić se kratko podsetio koliko je bilo teško trenirati u vreme kada je on postizao najbolje rezultate i naglasio da će u “ovakvim uslovima” i kragujevčani i strelci koji dolaze iz svih krajeva Srbije, sigurno biti još bolji, te da Srbiju čeka još svetlija streljačka budućnost.


- Značaj ovakvog objekta za srpske strelce, čini se, ne treba posebno objašnjavati. Ovo je jedinstven objekat u ovom delu Evrope, urađen po najvišim svestskim standardima, i takmičarskim i bezbednosnim. On omogućava maksimalne uslove za treninge, pripreme i takmičenja, a za tako nečim postoji zaista veliko interesovanje i u zemljama regiona, ne samo ovde – rekao je Pletikosić.

Prema njegovim rečima, kragujevačku streljanu najsavremenijom čini pre svega oprema i materijali koji su korišćeni, kao i nivo bezbednosti, a ono što ima najveći sportski značaj je što je objekat zatvoren, odnosno pokriven i klimatizovan, pa je u njemu moguće trenirati tokom cele godine.


Pucanje iz malokalibarskog oružja, inače je sport koji je bez teškoća mogao da se trenira jedino leti i kada je lepo vreme, jer se treniralo na otvorenom. Streljana u Drugoj gimnaziji omogućiće strelcima da održe kontinuitet u treniranju i tokom zime, i to kod kuće, dodao je Pletikosić.


Njegov kolega, novosađanin Nemanja Mirosavljev, ovu streljanu takođe smatra veoma važnom.
- Mi ovakva strelišta zovemo laboratorijama. Ona su neophodna u trenažnom procesu, jer ko zna koliko je moderno streljaštvo izgubilo medalja zbog toga što nismo imali ovakve uslove za treniranje. Kragujevac zaista zaslužuje tako nešto – kazao je Mirosavljev.


Nakon zvaničnih obraćanja usledio je i prvi pucanj, iz malokalibarske puške u tzv. spomen-metu, posebno postavljenu za ovu priliku. Njena je pozicija bila nešto viša u odnosu na ostale mete, što kažu simbolizuje lokalna stremljenja u streljačkom sportu.


Čast “da prvi opali” pripala je gradonačelniku, koji je u potpunosti opravdao reputaciju Kragujevca – ponosne kolevke streljaštva. Pogodio je čistu osmicu i označio streljanu zvanično otvorenom.


Potom je usledilo revijalno pucanje trenutno najboljih strelaca koje Srbija ima. Među njima, najpre se istakla Ivana Maksimović, osvajačica bronze na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Londonu koja je prva pogodila centar, već u drugom gađanju, a tek potom su se na listu najpreciznijih upisale i njene kolege, Mirosavljev, Pletikosić i drugi.


Kragujevac su danas posetili i Aranka Binder, Andrija Zlatić, Lidija Mihajlović, Andrija Arsović, Damir Mikec i Milenko Sebić, svi nosioci brojnih evropskih i svetskih priznanja u streljaštvu.

Autor: šumadijapress.co.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži