Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo SKC PROGRAM za period 25.05.- 30.05.2015.
 
 

SKC PROGRAM za period 25.05.- 30.05.2015.

Ponedeljak, 25. maj – Kutija šibica u 20:00

KNjIŽEVNO VEČE U ČAST DANA MLADOSTI

Poezija o revoluciji i drugu Titu Učestvuju: članovi nadrealističke grupe „Pola mačke“ i njihovi prijatelji ipesnici i svi koji to žele (slobodan mikrofon)

Ponedeljak, 25. maj – Sala PMF-a u 20:00

Predstava - Šta je ovo, pobogu, brate? Novi članovi Akademskog pozorišta SKC-a predstaviće se publici celovečernjim programom pod nazivom Šta je ovo, pobogu, brate? Nekoliko manjih scena naših poznatih autora - Branislava Nušića, Duška Radovića i Gordana Mihića - čine zanimljivu i komičnu celinu u kojoj se kriju odgovori na mnoga pitanja. Kako deca zamišljaju odrasle ljude, svoje roditelje i autoritete, dokle smo stigli u potrazi za sigurnijim i lepšim životom, ko nam radi o glavi, ko sedi u ministarskim foteljama, ko su vladari koji odlučuju o našim sudbinama - neka su od pitanja na koja će odgovore pokušati da daju mladi glumci Akademskog pozorišta SKC-a. Autor programa je Miroslav Petrović. Ulaz je slobodan.

Utorak, 26. maj – Kontakt Galerija u 20:00

Izložba - White Balance – Ana Knežević Izložba White Balance, autorke Ane Knežević, biće otvorena u KONTAKT Galeriji SKC-a u utorak, 26. maja 2015. u 20 č. Izložbu će otvoriti Maida Gruden, istoričarka umetnosti. KONTAKT Galerija SKC-a, 26. maj - 15. jun 2015.

Moja razmišljanja su već deceniju okrenuta istraživanju praznine i prostornim fenomenima. Serija radova White Balance nastavlja se na moje prethodne radove i dotiče pitanja senzitizacije/desenzitizacije u vizuelnoj formi. Nastala je za vreme mog boravka u Njujorku, kao sublimiran doživljaj vazdušnih strujanja (doživljaj lokacije), odnosno suptilnih talasa u prostoru (vazdušnog kretanja). Nazivom izložbe (White Balance) želim da potenciram važnost balansa i harmonije, a formalno gledano, radovi su izvedeni isključivo u horizontalnim slojevima paus papira, koji je izuzetno senzibilan i svetlosno propustljiv, a u više slojeva dobija belinu. Materijalne tačke rastavljene su, kako misli veliki naučnik Ruđer Bošković, prostornim intervalima i matematički kontinuirana materija ne postoji. Svaka tačka materije koja realno postoji, spaja neku određenu tačku mesta sa nekim određenim momentom vremena. Za Boškovića je njihova mogućnost koju mi neodređeno saznajemo, prazan prostor i prazno vreme ili imaginarni prostor i imaginarno vreme. Po Boškoviću, priroda čuva zakon kontinuiteta u kretanju i distancama. Ova serija radova jeste umetnički sublimisano vizuelno promišljanje inspirisano doživljajem prostora na konkretnom mestu u Njujorku tokom zime 2012/2013. Ređi prazni slojevi papira aktiviraju one gušće, bele. Papir je slagan u dva, tri do maksimum sedam slojeva. Gušći slojevi dobijaju intenzivniju vibraciju pa se uodnošavanjem površina gradi svojevrsna vizuelno zvučna skala u belom u okviru svakog pojedinačnog rada, a postavljanjem radova u nizu po horizontali u galerijskom prostoru moguće je stvoriti novu ritmički modularnu celinu. Smenjivanjem punog (beline) i praznog (jednog sloja svetlosno propustljivog paus papira ) otvara se prostor ka beskonačnom u oku publike, postajući tako ona oblast u kojoj praznina i punina zadobijaju smisao.

Ana Knežević (1976, Beograd). Diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine. Studirala slikarstvo na MFA programu na Massachusetts College of Art u Bostonu 2003/04. Prevashodno se bavi svetlosno-zvučnim instalacijama, ali i crtežom, slikarstvom i public artom. Izlagala na šesnaest samostalnih (Beograd, Čačak, Boston, Pariz) i više od 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija,SAD, Mađarska, Bugarska,Francuska). Nagrade: 2012 - nagrada fondacije CEC ArtsLink, Njujork,SAD; 2009 - nagrada za crtež iz Fonda „Vladimir Veličković”; 2007 - nagrada na konkursu Sekretarijata za kulturu gradske skupštine za koncept i idejno rešenje manifestacionog programa „Dani Beograda”, za projekat „Svetlosna arhitektonika grada budućnosti”. Važniji realizovani public art projekti u Beogradu: Radiolight 487796 Cluster, u saradnji sa Gordanom Lebović i Vedranom Vučićem, realizovan povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle, 2006; Ukrštanja, povodom Dana Beograda, 2007; Glasnik svetlosti,u saradnji sa Anicom Vučetić, povodom 153. godine od rođenja Nikole Tesle na 25. Univerzijadi, 2009.

Četvrtak, 28. maj – Kutija šibica u 19:00

Razgovor o filmu - Novinar, snimljenom 1979. u režiji Fadela Hadžića U ovoj drami uloge tumače : Rade Šerbedžija, Fabijan Šovagović, Stevo Žigon Film govori o životu novinara (R. Šerbedžija) koji se sukobljava sa svojim urednikom, jer mu ne želi objaviti članak o štrajku radnika u nekom preduzeću. Smatra da urednici čuvaju svoje fotelje i zbog toga vode politiku nezameranja. I dok mu je položaj u redakciji vrlo loš, mlada koleginica (V. Zima) jedna je od onih koji mu pružaju podršku. Istovremeno, i u njegovom braku nastaje kriza. Napušta ga žena (M. Zupančič), koja smatra da on uzalud vodi svoje ratove, te nalazi zanimljive ljude na svom radnom mestu. Glavni junak susreće starog novinara (F. Šovagović) koji je postao teški pijanac i sa kojim u kafićima ispija čašice i vodi iskrene razgovore o novinarstvu.

Petak, 29. maj – Kutija šibica u 20:00

Drugi ciklus filmova na portugalskom jeziku. Svakog petka od 8. do 29. maja 2015. u 20 č. Studentski kulturni centar - Kutija šibica, ulaz za sve projekcije je slobodan.

Ciklus filmova na portugalskom jeziku organizuje se u saradnji sa Centrom za portugalski jezik iz Beograda (Institut Kamoiš). Bab Sebta (Portugal, 2009, 110’) Režija: Frederiko Lobo i Pedro Pinjo Ciklus će zatvoriti dokumentarni film Bab Sebta (2009), portugalskog rediteljskog dvojca Frederika Loba i Pedra Pinje. Potresna i aktuelna tema koja se rasipa u kratkim vestima koje stižu do nas u Evropi: problem imigracije sa afričkog na evropski kontinent. Flim je istovremeno i prikaz brutalnosti i paradoksa situacije u kojoj se ljudske sudbine posmatraju sa ekrana ili bioskopskog platna. Jedan takav primer se čuje u rečenici upućenoj filmskoj ekipi: „Vi dolazite sa kamerom i punog stomaka, u potrazi za znanjem, a ne u potrazi za poslom.” Poruka koju je ta kamera uspela da prenese ovim ostvarenjem ne može nas ostaviti ravnodušnim iako smo samo pred bioskopskim platnom. Titlovi na engleskom jeziku.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži