Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo Poziv na projekciju dokumentarnog filma "Vojnička naselja u Vojvodini"
 
 

Poziv na projekciju dokumentarnog filma "Vojnička naselja u Vojvodini"

Klub Vidosav Vas poziva na projekciju dokumentarnog filma "Vojnička naselja u Vojvodini". Pre projekcije će govoriti autori filma: Aleksandar Karišik i Dušan Ninkov. Dokumentarni film "Vojnička naselja u Vojvodini", bavi se Vojnom granicom, pre svega, delom koji je prolazio kroz današnju Vojvodinu, od njenog nastanka 1458. Godine pa do njenog, tzv. razvojačenja 1867.

Film opisuje postepen proces nastanka, istorijske okolnosti i njen uticaj na stanovnike Vojvodine, pre svega na Srbe koji su u nekim momentima činili i do 50% vojnog sastava Austrougarske monarhije. Vojna granica je najpre nastala iz potrebe odbrane od upada Turaka, a u mirnodopska vremena je služila kao carinska ispostava i karantin za sprečavanje prenošenja čestih epidemija kuge i kolere iz Otomanske imperije. Srbi su u Vojvodini živeli i pre provale Otomanske imperije i Mohačke bitke, ali se priliv srpskog stanovništva nastavio konstantno uz nekoliko velikih migracija - nakon pada Despotovine i tokom velikih seoba u 17. i 18. veku.

Srpsko stanovništvo bilo je pogodno za naseljavanje pustih teritorija. U zamenu za vojnu službu dobijali su manji deo zemlje u trajno vlasništvo, a veći na obrađivanje, i mogli su je zadržati dok god su imali muško potomstvo koje je vršilo vojnu službu. Takođe, bili su izuzeti iz jurisdikcije civilnih vlasti, imali su poreske olakšice i što je najvažnije, mogućnost obrazovanja i napredovanja u vojnoj službi, te verski imunitet koji ih je štitio od prozelitske politike. Dakle, bili su zemljoradnici u miru i vojnici u ratu. Graničari u Habsburškoj monarhiji nisu samo čuvali granicu od upada iz Otomanske imperije, već su se borili i u čitavom nizu ratova koje je Monarhija vodila u Evropi, od ratova za Špansko i Bavarsko nasleđe, pa sve do ratova vođenih protiv Napoleonove Francuske.

Trejler https://youtu.be/M-5tTCpqLbQ Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem emaila ili Mariju Vasiljević na 034 586 088. Poster je u prilogu.

Obezbeđen je BESPLATAN PREVOZ autobusom do kluba i nazad. Polazak je u 18:15 sa autobuske stanice u Lepeničkom bulevaru (preko puta Hotela Kragujevac) u smeru prema Batočini. Povratak po završetku događaja (21:00-22:00).

Vreme: subota, 28. novembar u 19 sati

Mesto: Klub Vidosav, Botunje

Link za događaj na Fejsbuku https://www.facebook.com/events/146145862411896/

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži