Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo Noć muzeja po osmi put
 
 

Noć muzeja po osmi put

noc-muzejaU noći između 14. i 15. maja među 40 evropskih država biće i Srbija, koja će otvoriti muzeje i organizovati izložbe i druge umetničke programe u nekoliko gradova

Žitelji Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i drugih gradova u Srbiji i ove godine biće u prilici da se tokom jedne noći dobro provedu i zabave obilazeći raznovrsne izložbe koje za njih specijalno za tu priliku pripremaju muzeji, galerije i druge ustanove kulture.

U osmoj “Noći muzeja”, koja će biti održana 14. maja od 18.00 časova do dva sata posle ponoći, najbogatiji program ponudiće Beograd sa 65 lokacija, zatim Novi Sad, u kojem će izložbe i drugi umetnički programi biti priređeni u 50 prostora, kao i Šabac sa 20, Kragujevac i Subotica sa 15 i Valjevo s 8 lokacija.

Manifestaciji će se ove godine pridružiti i Lazarevac, Bela Crkva, Aranđelovac, Bačka Palanka, Bor, Vršac, Jagodina i mnogi drugi gradovi Srbije.

“Noć muzeja” održava se istovremeno u 40 država u Evropi.

Oživljavanje gradova srbije

Novosađani, i svi oni koji se u noći 14. maja zateknu u njihovom gradu, imaće mogućnost da vide kako je na tim prostorima izgledalo reklamiranje između dva svetska rata i kako su proizvodi pronalazili put do potrošača. Kao poseban kuriozitet najavljena je izložba “Vojvođanski umetnici na Bijenalu u Veneciji 1895–2011”. Povod za tu izložbu jeste ovogodišnji nastup umetnika Dragoljuba–Raše Todosijevića na Venecijanskom bijenalu, koji će se u Paviljonu Srbije na Đardinima predstaviti uz produkcijsku podršku Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Kragujevac će u “Noći muzeja” biti domaćin konceptualnom umetniku Radomiru Damnjanoviću Damnjanu i kubanskom umetniku Rafaelu Konsuegri, dok će građani Subotice i njihovi gosti moći da uživaju u postavci posvećenoj omiljenom prevoznom sredstvu – biciklu. “Noć muzeja” u tom gradu biće obeležena i izložbom dela Milana Konjovića, kao i postavkom “Noć u šumi”, koja će biti priređena povodom Međunarodne godine šuma.

Među najavljenim programima u gradovima Srbije izdvajaju se i izložbe o epohi sedamdesetih godina 20. veka u Šapcu, o istoriji Sirmijuma u Sremskoj Mitrovici, o najpoznatijim srpskim muzičarima u Kulturnom centru Zrenjanina, kao i postavka minerala, prepariranih riba i ptica u Kikindi.

Brazil na kalemegdanu

Brazil, zemlja kafe, karnevala, fudbala i predivnih plaža, biće predstavljena u Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu kroz osam programskih celina. Bosa nova, samba i drugi vreli plesovi, dugometražni i dokumentarni filmovi iz Brazila, demonstracija borbene tehnike kamuflirane u akrobatski ples i muzika pod nazivom kapuera i izložba lampi od parafina, neki su od sadržaja koji će dočarati atmosferu te latinoameričke zemlje.

Sedam beogradskih zona

Raznovrsni program koji za “Noć muzeja” priprema Beograd čine izložbe u više od 60 galerijskih i muzejskih prostora, koji su radi lakšeg snalaženja posetilaca i ove godine podeljeni u sedam zona – Dorćol, Kalemegdan, Knez Mihailova ulica i okolina, Trg Nikole Pašića i okolina, Zemun, zatim zona Bulevara, Slavije i Ulice kneza Miloša, kao i zona Senjaka, Dedinja i Topčidera. Oni koji odluče da se pridruže muzejskoj groznici biće u prilici da saznaju kako se pravi vino, da čuju veličanstveni zvuk orgulja, da vide blago srpskih kneževskih grobova i replike rimske vojničke opreme, da zakorače u starinsku foto-radionicu i dive se svom portretu u stilu dvadesetih godina prošloga veka, da se podsete istorijata “koka-kole” i njene ikonografije, da se uvere da su specijalni efekti postojali i u srpskim filmovima snimljenim pre jednog veka.

Pod nazivom “Vinodeljska škola” krije se prva ustanova u Srbiji koja je obučavala majstore za pravljenje vina. Negotin, Vršac i Aleksandrovac bili su pioniri u uvođenju te delatnosti u škole. Drevne tajne procesa pravljenja vina publika će moći da otkrije u Pedagoškom muzeju, a pored video materijala i fotografija, o penušavom napitku govoriće i sadašnji učenici i profesori tih škola.

Najveći i najsloženiji muzički instrument veličanstvene orgulje zasviraće u noći 14. maja u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Krajem prošle godine zbirka muzičkih instrumenata muzeja dobila je ovaj izuzetno vredan eksponat koji je 1926. u Beču izgradio Johan Marsel Kaufman, a koji se od 2005. nalazio u rimokatoličkoj crkvi Svetog Petra u Beogradu. Jasne, prodorne i reske tonove demonstriraće studenti beogradskog Fakulteta muzičkih umetnosti. Za posetioce je osmišljena i jedinstvena igra asocijacija – mladi umetnici će muziciranjem na raznim instrumentima praviti asocijacije na eksponate iz četiri oblasti postavke Muzeja nauke i tehnike: “Čovek i tehnika”, “Komunikacije”, “Mera i broj” i “Točak – Mašina – Motor”.

Posetioci Narodnog muzeja moći će u atrijumu zdanja na Trgu Republike da saznaju nešto o tajnama konzervacije i restauracije, te o nadaleko čuvenoj zlatnoj maski iz Trebeništa. Izložbom “Blago kneževskih grobova” javnosti će biti predstavljena najznačajnija otkrića s kraja 6. i 5. veka pre nove ere koja govore o bogatstvu, složenosti i jedinstvenosti gvozdenodopskih kultura centralnog Balkana. Da bi se u potpunosti sagledao istorijski kontekst veličanstvenog kratera iz Trebeništa, kao i kneževskih grobova, na izložbi će pored kratera koji će prvi put nakon konzervacije biti predstavljen u novom-starom sjaju biti izloženo i 28 arheoloških artefakata iz zbirki Narodnog muzeja.

U čast nesvrstanih

Jedan deo programa beogradske “Noći muzeja” biće posvećen i Pokretu nesvrstanih, odnosno pedesetogodišnjem jubileju Prve konferencije nesvrstanih održane u Beogradu. U Domu vojske biće izložene stare fotografije Pokreta nesvrstanih, slike Beograda od pre pola veka, portreti Tita, Nehrua, Nasera, Pahlavija, originalni filmski žurnali i drugi zanimljivi detalji iz tadašnje Savezne skupštine. Posetioci će takođe moći da razgledaju i svečane salone Doma vojske Srbije koji će prvi put biti otvoren za javnost upravo u “Noći muzeja”.

Nedaleko od Doma vojske u Muzeju Narodnog pozorišta biće postavljena izložba fotografija pod nazivom “Nesvrstani u pozorištu”, na kojoj će biti prikazane fotografije s Prvog i Devetog samita nesvrstanih održanih u Beogradu. Ispred zgrade Narodnog pozorišta i u samom zdanju biće priređen performans u kojem će se poznati glumci i javne ličnosti pojaviti u ulogama predsednika država i vlada i oživeti atmosferu legendarnih samita. Među njima će pored nezaobilaznih lidera – Tita, Nasera i Nehrua, biti i arhiepiskop Makarios, car Haile Selasije, Sukarno, Sirimavo Bandanaraike, Nkrumah, Burgiba, kralj Hasan, princ Norodom Sihanuk.

Zanimljivu izložbu za “Noć muzeja” priprema i Etnografski muzej u Beogradu, u kojem će posetioci moći da saznaju sve što ih zanima o maskenbalu, magičnoj ritualnoj igri.

Zanos prerušavanja elegantnim maskama i raskošnim kostimima nekada su mogle da priušte samo aristokrate. Vremenom su maskenbal kao senzacionalnu vrstu igre preuzeli i drugi slojevi društva, a ono što spaja otmene i skromne jeste potreba za prerušavanjem, za uživljavanjem u neku drugu ulogu. Interaktivna izložba “Maskenbal” predstaviće posetiocima deo gradske atmosfere bala pod maskama. Čuvena “Bela nedelja” bila je prvi povod za prerušavanje Beograđana u vreme dinastije Obrenovića. Uz pomoć šarenog dekora, otmenih kostima i igrača koji će izvesti nekoliko valcera, posetioci će moći makar na kratko da osete magičnu atmosferu bala pod maskama.

U izuzetno raznolikoj ponudi vredi izdvojiti i izložbu Jevrejskog istorijskog muzeja o nesvakidašnjem predmetu zvanom “hupa” (nebo) koji je pre tačno jednog veka nastao u Zemunu, a koji je služio kao “krov” ispod kojeg su stajali mlada, mladoženja i rabin prilikom sklapanja braka, u skladu s izvornim jevrejskim običajem.

Na Kalemegdanu, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, biće postavljena izložba namenjena samo najhrabrijima. Taktilno-zvučna instalacija u zamračenom prostoru biće načinjena kako bi publika prepoznavala zagonetne predmete bez korišćenja čula vida.

Izvor: Akter

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži