Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Ostalo Izložba ikona monahinje Ekaterine u galeriji "Rima"
 
 

Izložba ikona monahinje Ekaterine u galeriji "Rima"

bogorodicadonskaumilenjeČetvrtog maja će u kragujevačkoj galeriji "Rima" biće otvorena izložba ikona i crteža monahinje Ekaterine Kovinić, igumanije manastira Pavlica.

Monahinja Ekaterina Kovinić (Beograd, 1975)  diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, ali i na Fakultetu primenjenih umetnosti na Odseku za enterijer i dizajn nameštaja u istoj godini, 2001.

Od svoje 20. godine, mnogo pre monaškog života, izlagala je umetničke radove od ambijentalnih intervencija, skulptura, instalacija, do video radova. Izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u galeriji SKC u Beogradu, u paviljonu Cvijete Zuzorić, na Vršačkom bijenalu mladih, Oktobarskom salonu, u Rimu, Varšavi... Kada je otkrila vizantijsko slikarstvo, upustila se u istraživanje ikonopisa i fresko slikarstva.

Kako sama kaže, mislila je da njena znanja iz dizajna, kompjuterskih programa, te sklonost ka konceptualnoj umetnosti i novijim medijima neće imati mesta i upotrebu u monaškom životu i ikonopisu.

Njene ikone se lako mogu zamisliti u savremeno dizajniranim enterijerima, a kada uđete u konak manastira, koji je skromno ali sa ukusom školovanog enterijeriste uređen, iznenadiće vas radosne ikone, dubokih likova, i grafička osmišljenost koja deluje na čitav ambijent.

"Monahinja Ekaterina potekavši iz gradačke ikonopisačke škole, a pritom razvivši i sopstveni stil i način ikonopisanja, upravo i pokušava da kroz taj svoj iskaz učestvuje u `krasoti i lepoti` Domostroja Spasenja Božijeg", napisao je, između ostalog, povodom njene izložbe jeromonah Nikodim Kosović, magistrant na Pontifikalnom Istočnom Institutu u Rimu

Pažnju posebno privlače kolaži na natur papiru s rebrastim kartonima u ramovima prirodne boje drveta. Inspiracija dolazi od reciklažnog materijala, ekološke estetike, trendova u dizajnu u kojima se ogoljeno koriste konstruktivni materijali.

Oslikala trpezarije manastira Krka, Gradac, crkvu sv. Ap. Pavla u Trebinju, deo fresaka Saborne crkve u Trebinju, Saborne crkve u Šibeniku.

Ikone slika na daskama od lipe, pigmentima i jajčanom temperom, sa zlatnom, srebrnom ili slikanom pozadinom, ali i na papiru akvarelom, bojicama, flomasterima, kolažiranjem.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži