Trenutno se nalazite na strani: Moj grad Dešavanja Sajamske manifestacije Cvetni aranžmani za dušu i biznis
 
 

Cvetni aranžmani za dušu i biznis

sajam-hotrikultureKragujevac – Prvi Sajam hortikulture u Kragujevcu, otvoren juče na „Šumadija sajmu“, okupio je više od sto izlagača iz cele Srbije, a JKP „Zelenilo”, organizator ove manifestacije, pripremilo je niz pratećih, uglavnom edukativnih programa. Sajam će biti otvoren do 30. aprila, a prema rečima direktorke „Zelenila“ Ljiljane Tirnanić, organizovan je kako bi se na istom prostoru okupili ne samo proizvođači cveća, već i njihovi potencijalni klijenti, pre svih velika javna i privatna preduzeća koja imaju mogućnosti da investiraju u uređenje svog poslovnog prostora.

– Osim velikih proizvođača, na sajmu će se predstaviti i porodična domaćinstva koja se bave uzgojem cveća i drugih biljaka. Našem pozivu su se odazvale i firme koje proizvode ili trguju poljoprivrednom mehanizacijom i opremom za uređenje vrtova i velikih zelenih površina. Ovde su, takođe, i njihovi potencijalni klijenti, pa smatram da smo, budući da je ovo prva manifestacija ovakve vrste u Kragujevcu, u potpunosti uspeli da ispunimo cilj, a to je da na jednom mestu prikažemo potencijale Srbije u oblasti cvećarstva – naglasila je direktorka Tirnanić.

Cvećarstvo u Srbiji više nije samo hobi koji upražnjavaju malobrojni zaljubljenici u prirodu, već ozbiljna poljoprivredna grana koja dobro organizovanim proizvođačima donosi znatnu zaradu, tvrdi Simon Zečević, predsednik klastera „Šumadijski cvet“.

Da je cvećarstvo ne samo zanimljiv, već i unosan posao, govori i primer porodice Manojlović iz Počekovine kod Trstenika. Rasadnik „Manojlović“, koji je nekada bio jedva nešto veći od obične bašte, danas je velika fabrika cveća i raznovrsnog bilja pod otvorenim nebom, koja se prostire na čak deset hektara plodne moravske zemlje.

– Roditelji su se bavili cvećarstvom više iz hobija, a imali smo svega osam ari. Postepeno smo kupovali zemlju, a sada je samo pod plastenicima oko dva hektara. Specijalizovali smo se za proizvodnju patuljastih biljaka, četinara, lišćara i žbunova – kaže ćerka Dragana, koja je kao inženjer pejzažne arhitekture u porodični biznis unela stručnost i znanje.

Recept po kome je za uspešno bavljenje cvećarstvom neophodna kombinacija ljubavi i znanja koristila je, po svemu sudeći, i firma „Planting“ iz Žirovnice kod Kragujevca. Ovo preduzeće vode isključivo fakultetski obrazovane žene, a vlasnica Svetlana Stevanović, koja je inženjer šumarstva, kaže da „muškarce koriste samo kao radnu snagu“.

Prema rečima direktorke Tirnanić, Sajam hortikulture u Kragujevcu nastao je iz izložbi cveća koje je „Zelenilo“ organizovalo prethodnih godina, a iz svega što smo juče čuli i videli na „Šumadija sajmu“ jasno je da takva forma manifestacije više nije mogla da zadovolji potrebe srpskih cvećara.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži