Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Proizvodićemo sofisticirane rakete
 
 

Proizvodićemo sofisticirane rakete

BEOGRAD/ABU DABI – Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić...

izrazio je uverenje da će budući ugovori vezani za raketni sistem "Alas" značiti mnogo za Srbiju, i da se prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju za nekoliko nedelja.

"Planirano je da se nastave i razgovori o novim tehnologijama oko ulaganja u veliku fabriku čipova, što bi bila najveća investicija u Srbiji u poslednjih 35 godina. Možda bi to bilo spasonosno rešenje za Srbiju. Ako uspemo do leta da završimo pregovore i uđemo u fazu predugovaranja i ugovaranja, spas Srbije bi bio vidljiv", rekao Vučić za RTS.

Vučić, koji je sa šeikom Abdulahom bin Zajedom, ministrom spoljnih poslova i rođenim bratom prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda, potpisao više sporazuma, među kojima i o međudržavnoj saradnji, rekao je da je Bin Zajed pokazao interesovanje i za raketni sistem "Bumbar".

Vučić očekuje da će se raketni sistem "Bumbar" naći na tržištu Emirata, ali i širom sveta.

"Kada je došao šeik Mohamed, svi Kinezi i Britanci su se okupili i pitali šta je video na štandu Srbije. Oni imaju najmoderniju armiju, ono što nema ni američka vojska, a i dalje su (UAE) zainteresovani za zajednička ulaganja sa nama i za kupovinu srpskog oružja", istakao je prvi potpredsednik Vlade.

"Pravili smo rakete i do sada, a tek ćemo sada da ih pravimo i to one najsavremenije, visokosofisticirane, na najvišem tehnološkom nivou uz nova ulaganja i u 'Krušik', a što se tiče vođenih glava i u 'Teleoptik' i 'Utvu'", naveo je Vučić. Govoreći o kupovini poljoprivrednih kombinata u Srbiji, Vučić je rekao da su Emirati zainteresovani da ulažu u navodnjavanje i da povećaju prinose čak i do pet puta.

Šeik Mohamed je prvi put posetio štand "Jugoimporta" od kako ta srpska firma izlaže na sajmu, naveo je Vučić, ističući da se prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju za nekoliko nedelja. Sajmu u Abu Dabiju prisustvuje više od 60.000 vojnih predstavnika i 77 ministara odbrane iz celog sveta, a svoje proizvode izlaže 1.112 kompanija iz 59 zemalja, među kojima je i "Jugoimport SDPR”.

Potpredsednik Vlade Vučić i šeik Abdulah bin Zajed, potpisali su i Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Zajedničku izjavu o uspostavljanju strateškog partnerstva, čime je završena dvodnevna poseta Vučića i srpske delegacije UAE. Vučić je zahvalio partnerima iz UAE na podršci i činjenici da Srbiju smatraju značajnim partnerom.

Prvi potpredsednik Vlade prisustvovao je danas i otvaranju najvećeg Sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku “IDEX” i sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom posetio štand "Jugoimport SDPR-a” iz Srbije."Srbija će da proizvodi visokosofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je Vučić nakon posete sajmu i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra. Tokom posete je dogovoreno da emiratska državna kompanija "Earth" i srpski "Jugoimport SDPR” sutra potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema “ALAS”.

 

Izvor: Tanjug