Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Predstavnici radnika danas sa Vučićem
 
 

Predstavnici radnika danas sa Vučićem

Predstavnici radnika “Autosaobraćaja” trebalo bi danas da razgovaraju sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Radnici kragujevačkog prevoznika, koji su u štrajku od 16.oktobra, a već četvrti dan dan drže u blokadi put i prugu ka Kraljevu, danas će razgovarati sa Vučićem. Podsetimo, to je bio jedan od zahteva da bi povukli autobuse koji su u potpunosti zaustavili železnički, a veoma otežali putnički saobraćaj.

Predsednica Slobodnog sindikata Autosaobraćaja Suzana Marković, rekla je agenciji Beta da su radnici formirali delegaciju koja će se sastati sa Vučićem u Vladi Srbije, ali da će blokada puta i pruga biti nastavljeni.

- Očekujemo da ćemo konačno dobiti zvaničan odgovor šta će se desiti sa preduzećem – rekla je Markovićeva.

Podsetimo, u “Autosaobraćaju“ je zaposleno oko 500 radnika, kojima se duguje devet zarada, a njihova isplata je samo jedan od radničkih zahteva. Pored toga, zaposleni nemaju overene zdravstvene knjižice, ali traže i rešavanje statusa preduzeća i realizaciju socijalnog programa koji je obećan pre tri godine.

- Ukoliko država odluči da “Autosaobraćaj” nije potreba, radnici od države zahtevaju isplatu dugovanja i socijalni program – kaže predsednica Slobodnog sindikata, jednog od četiri koji inače postoje u “Autosaobraćaju”.

Za uništavanje preduzeća zaposleni danas okrivljuju sva rukovodstva u prethodnoj deceniji, ali i lokalne i republičke vlasti. Izuzev glavne stanice u Kragujevcu, sva imovina “Autosaobraćaja” je  pod hipotekom, a trenutna dugovanja su 650 miliona dinara.

Na osnovu naloga Tužilaštva, juče su u “Autosaobraćaj” ušli inspektori za privredni kriminal, koji proveravaju dokumentaciju o kreditu od 28 miliona dinara koji je ovom preduzeću odobrilo Ministarstvo finansija. Navodno, postoje sumnje da taj iznos nije ni uplaćen na račun preduzeća.

Markovićeva kaže da su se radnici obratili i policiji i sudu, sa zahtevom da se proveri šta je sa postupcima koji se vode protiv starih rukovodilaca preduzeća, a ima prijava i protiv aktuelnih rukovodilaca.

“Železnice” trpe gubitke zbog blokade

Zbog blokade pruge ka Kraljevu, “Železnice Srbije” organizovale su saobraćaj teretnih vozova za potrebe “Fiat”-a iz Kragujevca za Bar alternativnim prevoznim pravcem preko Beograda. Kako su iz ovog preduzeća naveli u saopštenju, taj alternativni pravac je duži oko 200 kilometara i putovanje traje desetak sati duže, pa zbog preusmeravanja teretnog saobraćaja, odnosno otkazivanja putničkog transporta, “Železnice” već trpe gubitke.