Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Srbija će proizvoditi Tesla telefon od 2014?
 
 

Srbija će proizvoditi Tesla telefon od 2014?

U Srbiji bi od sledeće godine trebalo da počne proizvodnja mobilnih telefona, koji bi se zvao Tesla i za početak bi bio proizveden u seriji od 50.000 komada, izjavio je potpredsednik Intela Džon Dejvis.

Reč je o domaćem telefonu sa domaćom cenom, istakao je Dejvis, koji se sastao sa premijerom Ivicom Dačićem. "Naš plan je da se proizvode mobilni telefoni u Srbiji. Treba da odaberemo koji bi to bio telefon, koji model, po kojoj ceni bi se prodavao sa Intelovim softverom. Bio bi to svakako domaći telefon sa domaćim imenom", istakao je Dejvis u intervjuu za RTS.

Prema njegovim rečima, tehnologiju za kameru dizajnirali bi softverski inženjeri u Srbiji i svi bi od toga imali korist. MONDO portal već je ranije pisao o Intel kompaniji u Srbiji, o radu na mobilnim telefonima, portabl uređajima i obrazovnoj inicijativi, o čemu više možete pročitati u tekstu "U poseti Intelu Srbija".

Kada je reč o visini investicije, Dejvis je predočio da nije reč o dolarima, već o podizanju i izgradnji kapaciteta, a u Srbiji konkretno o angažovanju domaćih stručnjaka, povećanju zapošljavanja i edukaciji. "Sada pravimo planove, ali naš cilj je da to bude iduće godine. Sve se može odvijati veoma brzo, to smo već radili i u drugim zemljama. Srpske kompanije imaju kapaciteta da budu naši partneri u proizvodnji mobilnih telefona", rekao je Dejvis.

Kompanija Intel trenutno je u Srbiji, makar što se mobilnih telefona tiče, prisutna preko kompletne linije Lenovo smartfona, koji rade sa Intel procesorima i tehnologijama za poboljšanje performansi i uštedu energije baterije.

Izvor:Mondo/Tanjug