Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Izvoz “Fijata” nadmašio sve u regionu
 
 

Izvoz “Fijata” nadmašio sve u regionu

Osim izvoza voća i povrća, u kojem već duže vreme beležimo značajan rast, na svetskoj pijaci bismo mogli postati prepoznatljivi i po prodaji automobila.

 

Statistika pokazuje da je Srbija u prvih devet meseci izvezla robu vrednu 8,1 milijardu evra, što je skoro za trećinu više nego u istom periodu lane. Najveću zaslugu za to ekonomisti pripisuju poslovanju „Fijata“, zbog čije se proizvodnje izvoz drumskih vozila povećao za skoro 60 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Fijat 500l“ i ostali četvorotočkaši iz pogona u Kragujevcu doprineli su i da se Srbija sve brže vraća na američko tržište. Čak 70 odsto ukupnog srpskog izvoza u SAD čine automobili, a “preko bare“ prodajemo i lovačko i sportsko oružje, ali i pištolje i revolvere.

Na listi deset proizvoda najzastupljenijih u izvozu u septembru, prva tri mesta zauzima izvoz različitih vrsta drumskih vozila. Najviše izvozimo automobile čije je paljenje svećicom, zatim dizelaše, snage do 1.500 kubika i dizel automobile do 2.500 kubika. Ukupan izvoz ovih vozila „Fijata“ različitih tipova motora u septembru je bio veći od 210 miliona dolara.

- Dobri rezultati spoljne trgovine posledica su proizvodnje i izvoza „Fijat automobila Srbija“, ali i proizvođača delova za automobile i električnih mašina i aparata – kaže Jasmina Crnomarković, šef grupe za statistiku spoljne trgovine pri Republičkom zavodu za statistiku. Region Šumadije i Zapadne Srbije u septembru beleži rast od 33,6 odsto zahvaljujući izvozu „Fijata“.

Ona, međutim, napominje da je među prvih pet konstanti sa najvećim izvozom uvek povrće i voće.

- Ima pomaka kada je naš izvozni potencijal u pitanju, iako nam ne cvetaju ruže, ali nam ide nabolje – priča Crnomarković.

Poljoprivredni proizvodi su do sada jedini imali siguran suficit, a on je u ovoj oblasti zabeležen i ove godine. Za prvih devet meseci uvezli smo voće i povrće u vrednosti od 1,1 milijardu dolara, a izvezli 1,9 milijardi.

I ekonomista Miroslav Zdravković smatra da je veoma važno da raste izvoz proizvoda po kojima je naša zemlja prepoznatljiva i koji su joj i ranijih godina donosili najsigurnije prihode.

- To što je naglo skočio izvoz zbog „Fijata“, naglo može i da se uruši, poput „Ju-Es stila“, tako da je itekako važno da raste izvoz voća i povrća i prerađevina, ne računajući kukuruz zbog prošlogodišnje suše – objašnjava Zdravković.

Srbija je druga po stopi rasta izvoza, nakon Ekvadora, u odnosu na 2012 godinu. Do sredine ove godine Slovenija i Hrvatska su imale od tri do pet puta veću mesečnu vrednost izvoza u SAD od Srbije, pojedinačno, a sada je zbog “Fijata“ u avgustu i septembru izvoz iz Srbije gotovo jednak zbirnoj vrednosti ove dve države.

Zdravković, međutim, kaže da je potrebno još mnogo vremena da bi Srbija mogla da dostigne nivo izvozno orijentisanih država.

- Izvoz startuje sa izuzetno niske osnovice, te je do ulaska u red izvozno orijentisanih država potrebno od 7 do 10 godina sa potpunim fokusom svih politika u pravcu njegovog rasta, a ne u pravcu otpuštanja radnika, kako u državnoj upravi tako i u javnim preduzećima – napominje Zdravković.