Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Šteta zbog blokade pruge Kragujevac - Kraljevo, kod Grošnice, oko 35 miliona dinara
 
 

Šteta zbog blokade pruge Kragujevac - Kraljevo, kod Grošnice, oko 35 miliona dinara

Želeleznice Srbije saopštile su da je direktna šteta tog preduzeća zbog prekida saobraćaja na pruzi Kragujevac - Kraljevo, kod Grošnice, dostigla oko 35 miliona dinara.

Želeleznice Srbije saopštile su u subotu da je direktna šteta tog preduzeća zbog prekida saobraćaja na pruzi Kragujevac - Kraljevo, kod Grošnice, dostigla oko 35 miliona dinara i najavile novu organizaciju saobraćaja.

Kako se navodi, pruga Kragujevac - Kraljevo na toj deonici je, i nakon mesec dana, blokirana i zbog toga Železnice Srbije od danas ponovo privremeno menjaju organizaciju putničkog saobraćaja na tom delu pruge, kako bi se štete umanjile, a vozovi funkcionisali u skladu sa mogućnostima.

Tako će od danas lokalni putnički vozovi na relaciji Lapovo – Kraljevo saobraćati na celom prevoznom putu, ali će na relaciji Grošnica (otvorena pruga) - stanica Grošnica, putnici morati da izađu iz voza i pešače oko 200 metara duž pruge, kako bi ušli u drugi voz, sa druge strane blokade i nastavili putovanje.

Putnički vozovi iz Lapova za Kraljevo i iz Kraljeva za Lapovo saobraćaće samo do blokade na pruzi u Grošnici, a zatim se vraćati nazad, dok će putnici nakon što pešice prođu blokadu vozovima nastavljati dalje putovanje.
Izmenjena organizacija saobraćaja trajaće do završetka blokade.

Blokada deonice pruge Kragujevac - Kraljevo, na železničkom pravcu Lapovo-Kraljevo traje od 22. oktobra, kada su radnici kragujevačkog preduzeća "Auto saobraćaj" autobusima blokirali prugu na putnom prelazu u mestu Grošnica.

Železnice Srbije najveću štetu zbog ove blokade pretrpele su u proteklih mesec dana u teretnom saobraćaju, oko 24 miliona dinara, zbog organizovanja prevoza alternativnim pravcima kroz zemlju ili otkazivanja vozova.

Najveće štete pretrpljene su u transportu "Fijatovih" automobila železnicom iz stanice Kragujevac i iznose oko 170.000 evra, a bili su otežani ili onemogućeni i prevozi za potrebe TENT-a Piskanja Svilajnac, zatim kamena iz Brvenika za Naumovićevo, kao i limova iz Radinca za Čačak.

U putničkom saobraćaju gubici iznose oko dva i po miliona dinara, a troškovi vuče vozova, koji su saobraćali pomoćnim prevoznim putem preko Požege povećani su oko osam i po miliona dinara.

 

Izvor:Večernje novosti/Tanjug