Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda "Zastavu oružje" napustilo 320 radnika
 
 

"Zastavu oružje" napustilo 320 radnika

zastava_oruzje_130x55U "Zastavi oružju" uoči Nove godine okončana je realizacija poslednjeg socijalnog programa za radnike te fabrike, čija primena je praćena odlaganjima, nesporazumima, pa i privremenim povratkom prekobrojnih oružara na svoja radna mesta.

Početkom ove sedmice, ipak, iz "Zastave oružja" je, uz jednu od dve opcije iz ponuđenog socijalnog programa, dobrovoljno otišlo oko 320 od ukupno 377 radnika koliko ih se, početkom decembra, opredelilo za stimulativno napuštanje radnih mesta. Najviše njih (303), fabriku je napustilo uz uslov da im država dokupi do pet godina preostalog staža, isplati odgovarajuće otpremnine i obezbedi redovna mesečna primanja na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja do odlaska u penziju. Grupa od 15-ak oružara koji su stekli jedan od uslova za penziju, iz fabrike je otišlo sa otpremninama od po tri, umesto od po obećanih deset prosečnih republičkih zarada.

Zbog toga, ali i drugih nesporazuma koji su pratili realizaciju još jednog od brojnih socijalnih programa realizovanih tokom proteklih 12 godina u kragujevačkoj Zastavi i njenoj fabrici oružja, više od 50 oružara u međuvremenu je odustalo od namere da uz otpremnine dobrovoljno napusti radna mesta.

Podsetimo da su se radnici "Zastave oružja" i ostalih pet fabrika domaće odbrambene industrije, krajem novembra i početkom decembra izjašnjavali o socijalnom programu za rešavanje viška radnika u preduzećima namenske proizvodnje. Kako su rokovi za isplatu otpremnina u prvoj polovini prošloga meseca probijeni, bez ikakvih zvaničnih informacija i objašnjenja, to se svih 377 prekobrojnih Zastavinih oružara, sredinom decembra, na poziv fabričkog sindikata, vratilo na svoja radna mesta, koja su napustili tek pošto im je isplaćen novac iz programa.

U Sindikatu "Zastave oružja" kažu da su česti socijalni programi, na osnovu kojih su iz fabrike u prethodnih deset i više godina mahom odlazili proizvodni i stručni radnici, uveliko oslabili kadrovsku strukturu fabrike. Sindikalci tvrde da pojedine proizvodne linije, kao i neke stručne službe već duže ne funkcionišu normalno, zbog manjka zaposlenih. "Zastava oružje" je prošle godine zaposlila oko 250 mladih proizvodnih radnika, ali je u pogonima, tvrde u toj fabrici, još dosta upražnjenih mesta. Zato Sindikat insistira da se nastavi sa zapošljavanjem ne samo proizvodnih nego i stručnih kadrova, koji treba da obezbede fabrici opstanak na svetskom oružarskom tržištu.

izvor: danas.rs