Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Bečlije jedu Saher torte iz Kragujevca
 
 

Bečlije jedu Saher torte iz Kragujevca

Preduzeće „Peta gama“ iz Kragujevca proizvodi najkvalitetnije torte koje su namenjene isključivo tržištu Evropske Unije. Najpoznatija je čuvena Saher torta.

Po strogim svetskim kriterijumima kvaliteta, bečka kraljica slatkiša, Saher torta, nastala pre 180 godina, proizvodi se po austrijskom kodeksu i recepturi i plasira pod austrijskom robnom markom. Naizgled jednostavna, od putera, džema i  čokolade, pravi se po tajnoj recepturi.
- Ceo proces je po kodeksu, što znači da je ustanovljena tačna količina džema u svakoj torti, količina čokolade i procenat kajsija džemu. Da bi se održao kvalitet torti, sve sirovine potiču uglavnom iz uvoza, kao što je kakao iz Gane i džem iz Austrije - kaže Danijela Pantešević, tehnolog.

Proizvodnja se obavlja po utvrđenom dijagramu kojim je predviđeno tačno vreme za svaku fazu: od prijema sirovina do izlaska gotovog proizvoda. U konkurenciji sa najvećim svetskim konditorima, ova kragujevačka firma se, kako kažu, bori kvalitetom. Na austrijsko i nemačko tržište godišnje izvezu 200.000 Saher torti.

Pored mirisa i ukusa starog Beča, još desetak vrsta ručno pravljenih torti prodaje se na policama evropskih trgovina. Velike isporuke zahtevaju proširenje proizvodnje.

- Od grada smo dobili zemljište za otvaranje nove fabrike. Planirani početak izgradnje je na proleće. Planiramo otvaranje sedamdesetak novih radnih mesta i osvajanje novih tržišta – kaže Midorag Đuričić, vlasnik „Pete game“.

Slatka fabrika u Kragujevcu poseduje HASAP i IFS internacionalni standard bez koga nije moguć izvoz hrane na evropsko tržište.

„Peta gama“ zapošljava 60 radnika i u protekloj godini izvezla je oko  400.000 torti i ostavrila značajan devizni prihod.