Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Ekonomija Privreda Fijat oživljava “alfu” – „lanča“ samo u Italiji
 
 

Fijat oživljava “alfu” – „lanča“ samo u Italiji

Italijanski proizvođač automobila “Fijat” planira da oživi svoj brend “alfa romeo”, nakon spajanja sa američkim “Krajslerom”, izjavio je Serđo Markjone, izvršni direktor “Fijata”.

Markjone je u intervjuu za rimski dnevnik “Republika” pokušao da umiri italijanske sindikate i političare, zabrinute da bi spajanje sa “Krajslerom” moglo da ga udalji od matičnog tržišta, na kojem je prisutan već 115 godina, javlja Rojters.

- Kao što se “džip” (Jeep) prodaje širom sveta, ali je do srži američki, tako i “alfa” ima italijanski DNK – rekao je šef “Fijata”.

Markjone polaže nadu u sportske modele “alfa”, jer veruje da oni mogu da donesu globalan profit, kakav modeli “Fijata” ne mogu da ostvare, kao i mnogo veći obim prodaje od skupocenih “maseratija”.

Njegova strategija, međutim, nailazi na skepticizam, budući da je “Fijat” postao vlasnik “Alfe” 1986. i od tada nije uspeo značajnije da je oživi, uprkos brojnim pokušajima.

Potencijalno premeštanje sedišta kompanije u inostranstvo i izlazak na strane berze simbolični su potezi i ne znače pomeranje proizvodnje, navodi Markjone, dodajući da ne razmišlja o prodaji “Alfe” konkurenciji.

Nemački “Folksvagen” je u više navrata izrazio interesovanje za kupovinu italijanskog brenda.

- Mogu samo da sanjaju o tome – poručio je Markjone.

Šef “Fijata” je takođe naveo da će se modeli “lanča“ (Lancia), jedne od najstarijih italijanskih automobilskih kompanija, prodavati isključivo na italijanskom tržištu.

“Fijat” u Italiji, gde je nezaposlenost na 37-godišnjem maksimumu od 12,7 odsto, zapošljava oko 62.000 radnika.

izvor: Tanjug