Trenutno se nalazite na strani: O Kragujevcu Kultura Bioskopi Zaboravljena heroina srpska
 
 

Zaboravljena heroina srpska

Ona koja je, prema predanju, ružama ispraćena u Bajazitov harem, u svojoj zemlji danas nema obeležen grob na koji bi se ruže mogle spustiti.

Ona je direktan potomak loze Nemanjića, princeza retkog imena, najmlađa ćerka kneza Lazara i kneginje Milice, sestra despota Stefana Lazarevića, supruga Bajazita I Jildirima-Olivera Lazarević, zvana Despina. Kako se ne zna tačna godina njenog rođenja, smatra se da je u harem odvedena sa oko 16 godina. Bila je jedna od četiri Bajazitove šerijatske supruge-kadune. Istorijski izvori predstavlaju je kao vanrednu lepoticu koja je imala veliki uticaj na sultana. Prvi rezultat tog uticaja bila je kanonizacija kneza Lazara i prenos moštiju iz Prištine u Ravanicu 1391.

Imala je oko 70 godina kada je preminula, nadživela je braću i sestre, nije imala potomaka i nije se udavala posle Bajazitove smrti.

Život princeze Olivere biće prikazan u filmu "Put ružama posut" reditelja Marka Novakovića, pod pokroviteljstvom Fonda "Princeza Olivera", a s blagoslovom patrijarha srpskog Irineja. Premijera će biti 31. avgusta na zatvaranju 48. "Filmskih susreta" u Nišu i 28. septembra u Centru "Sava".

Izvor: Blic Žena