Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Intervjuer Razgovor sa novim generalnim direktorom fabrike Zastava Oružje
 
 

Razgovor sa novim generalnim direktorom fabrike Zastava Oružje

Za novog generalnog direktora fabrike Zastava Oružje postavljen je Mladen Petković koji je do sada obavljao dužnost generalnog direktora fabrike “Krušik“ Valjevo a dužnosti je razrešen dosadašnji generalni direktor te fabrike Milojko Brzaković. Novi direktor je postavljen odlukom nadzornog odbora a dosadašnji direktor je bio na toj dužnosti kao penzioner.

 

 

Koji je Vaš generalni plan za budućnost fabrike?

“Mi ćemo najviše raditi na povećanju obima proizvodnje, pokušaćemo da ugovorimo nove poslove, da uposlimo kapacitete, da modernizujemo naše proizvode, uvedemo nove proizvode, materijale i tehnologije da pronadjemo nove kupce na svetskom tržištu, i da zaključimo nove ugovore. Ono šte je osnovni cilj je da „Zastava Oružje“ vrati mesto koje joj zasluženo pripada, u okviru namenske industrije Srbije. “Zastava Oružje“ nije slučajno locirana u Kragujevcu koji je srce Šumadije i Srbije. Cilj je da „Zastava Oružje“ bude na vrhu po proizvodnji a ne da bude poznata po sukobima i svađama. Nadam se da ćemo biti primer dijaloga sindikata i rukovodstva i da ćemo zajedno raditi na istim ciljevima u popravljanju položaja zaposlenih.“

Da li postoji volja države da očuva ovo preduzeće ili da se privatizuje odnosno proda?

''Ova fabrika ima dugu tradiciju u okviru odbrambene industrije Srbije. Privatizacija danas kada se izgovori vuče malo negativnu konotaciju. Ovde će se ići na dokapitalizaciju i prijem novih tehnologija i zaposlenje novih radnika pre svega u proizvodnji.“

Zatekli ste stanje u fabrici koje je lošije od očekivanog?

„Da na bazi izveštaja revizora to se može utvrditi. On je dao mišljenje sa rezervom. Finansijski izveštaji nisu uradjeni u skladu sa pravilnicima. Tako da do kraja godine ćemo se uskladiti sa tim finasijskim izveštajima u ovoj godini. Rezultati na kraju godine će biti lošiji od prikazanih.“

Da li je dovoljan broj radnika nedostaju li dobri majstori. Da li će biti otpuštanja ili će se primati novi radnici?

165 godina koliko postoji fabrika govori mnogo o znanju i iskustvu koje se steklo i prenosilo sa očeva na sinove. Ovde ima i znanja i iskustva ali je nepovoljna starosna struktura. Prosek godina mora biti bolji. Stariji kadrovi moraju da obuče mladje. Mi ćemo da uposlimo nove radnike da druga smena radi punim kapacitetom i niko neće biti otpušten. Grad će imati više uposlenih i oni če trošiti svoja sredstva.

Kakva je saradnja sa sindikatom?

Svako ko misli da upravlja fabrikom bez dogovora sa sindikatom greši. Zadovoljan sam saradnjom sa sindikatom. Dogovaramo se partnerski, sarađujemo oko bitnih pitanja.

Koliko su nam dostupne nove tehnologije, ima li novca za nove tehnologije?

U prvoj polovini 2019 vlada će biti odvojiti 12,7 miliona dolara za nove tehnologije, nabavku nove opreme Zastava oružja. To je značajno, ali suština jesu kadrovi koji moraju biti kvaliteno obučeni. Ja verujem u ovaj kadar i to da oni znaju da primene te tehnologije. Očekujemo saradnju i sa školama koja mora da postoji. U „Krušiku“ su srednjoškolci prošli kroz dualni program obrazovanja i dobili posao nakon obuke.

Koliko novih radnika ćete primiti ovde?

U skladu sa planom proizvodnje konsultovaću se sa direktorom proizvodnje. U zavisnosti od rasta obima proizvodnje i postignutih rezultata razgovaraćemo sa sindikatom o eventualnom uvećanju zarada. Meni je na prvom mestu bezbednost radnika i zaposlenih. Ne volim izraz radnik to su za mene zaposleni sa imenom i prezimenom porodicama kojima odlaze i ja ću se truditi da svako od njih ode zadovoljan.

foto: online arhiva

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži