Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Kratke priče MODA-DAMO: Vol.1
 
 

MODA-DAMO: Vol.1

Svedoci smo svakodnevnog bombardovanja medija idealom lepote koji nam se čini sve nedostižnijim i bezobraznijim zbog načina na koji nas vuče da ga dostignemo. Zagledamo se u neku naslovnu stranu i posle onog početnog oduševljenja ``Jao, kakva kosa, struk, haljina!``, otme nam se i ``Ma nemoguće!``.

Dokle god slepo ne poverujemo u sve nametnuto, što vizuelnim putem, što pisanim slovom, i ostanemo samo svedoci, a ne i žrtve – dobro je. Dakle, ono što će u nastavku biti ispisano , ne posmatramo u odnosu na gore pomenutu naslovnicu, već na ono što čini našu svakodnevicu. Dakle, ovaj tekst vas neće učiniti Adrijanom Llimom, svetsko-a-naše snajkom, ali može pomoći uvidite i usvojite neke jednostavne činjenice kada su stil i nega u pitanju. To su osnove čijom nadogradnjom možete stići do naslovnice časopisa, čija ste glavna i jedina tema Vi, i koji ćete prelistavati i ponosno pokazivati svakoga dana.

Zanesem se u teoretisanju, ali bez brige, slede konkretni saveti (čitaj naredjenja) koja nije teško ispoštovati, a prave veliku razliku u celokupnom utisku koji naš izgled ostavlja.

- Odeća treba da nam bude pre svega TAMAN ! Nećete izgledati zgodnije u farmerkama i majici koje pucaju. Neće popadati svi diveći se haljini iz koje vam ispada i tamo gde nema sta da vam ispadne. Niti ćete,prema sličnom uverenju, sakriti svoje nedostatke u gradji ili višak kilograma odećom veće veličine nego što vam je zaista potrebna. TAMAN je ključna reč. Oznaka veličine za koju verujete da je ``vaša`` može biti orijentaciona polazna tačka i to je sve.

- Postoje godišnja doba. Eureka, znam. Ne zaboravite! Postoji još svašta nešto prikladno za zimske dane pored Vaših omiljenih belih pantalona u kojima vam guza izgleda bombastično. Postoji mnoštvo divnih zimskih suknji i haljina, a ne samo Vaš najdraži teksas šorcić, pa sve sa čarapama boje koze. Ne dozvolite da vas pitaju da li imate kalendar. Budite obučene u skladu sa vremenskim prilikama, jer to Vam neće oduzeti na stilu i lepoti.

- Štikle nisu garancija da ce Vaša noga, nogetina, nožica izgledati bolje. Verovale ili ne, štikle mogu umnogome naružiti Vaš izgled. Ne obuvati štikle po svaku cenu! Štikla manja od 10 santimetara ili svedene baletanke će u velikom broju slučajeva odavati utisak osobe od stila, koja je sigurna u sebe i ono što nosi.

- Helanke. Helanke su opasna stvar. Sreća, pa se pojavilo dosta varijanti helanki, koje vuku modelom i materijalom ka pantalonama, inače bi ulice bile pune modnih zločina. Ako se ne radi o takvim helankama (debljim, tamnim, sa džepovima itd.), OBAVEZNO je da gornji deo kombinacije bude dugačak dovoljno da prekrije ono što ne treba da bude na izvol` te. Shvatile ste.

- Mnogo volite svoje modne dodatke. Jasno. Izdržite nekako da ih ne stavite sve odjednom. Ako ste stavile jedan krupniji, upečatljiv komad , neka ostalo bude svedeno, ukoliko baš ne možete da odolite ostalim komadima. Dakle, ne najnovija ogrlica sa 529 lanaca i perlica, plus omiljena narukvica sa 15 visuljaka, plus kaiš sa Gusacci natpisom. Nije da imam nešto protiv Gusacci-a, ali neka se ``desi`` samo on, ako baš mora da se ``desi. Ključna reč- UMERENO.

- ``Kako dobro Milunki stoje one farmerke, moram i ja da ih uzmem!``. Oblačite se u SKLADu sa svojom gradjom. Ne u skladu sa Milunkinom gradjom. U redu je da vam se svidi odredjena stvar na nekome, ali to na Vama može lako da bude promašaj. Pazite. Transfer haljine sa drugarice na Vas može otići u neželjenom pravcu i tada Vam ni Vaša odlična gradja, ni kvalitatna stvar, ni samopouzdanje nisu od pomoći. Vremenom se uvidi sta našem telu najbolje stoji i toga treba da se držite i prežalite što pre pojedine krojeve.

Sledi najvažnije nepisano pravilo, koje ja zapisujem sada da bi postalo opipljivo i da bih povećala verovatnoću da ćete ga ispoštovati u potpunosti - od sada pa do kraja života. Da, da, uvek. KOSA mora UVEK biti ČISTA. PERI kosu. NE izlazi iz kuće sa neopranom kosom. Nije smak sveta ako ne možeš da stigneš da središ frizuru, ali je smak sveta ako ideš naokolo sa kosom koja nije čista. Ma koliko okrutno vam ovo zvučalo, morala sam - jednostavno neke devojke ne shvataju efekat koji kosa može da ima na njihov celokupan izgled.

Ako me sretnete sa neopranom kosom , imate svu slobodu kritikovanja. Naravno, uz primerak ove izjave. Haha.

Za početak se nadam da vas moj ton koji se provlači kroz ove savete neće odvratiti od pokušaja usvajanja istih već da ćete ih se setiti pri narednoj kupovini ili već pri narednom odevanju. Onima koji su sve ovo već usvojili se izvinjavam na opominjanju, ali nije na odmet obnoviti gradivo i biti ovih par minuta ponosan na sebe dok čitaš i misliš ``Ma ja sve ovo znam, šta ona meni tu priča da perem kosu, evo sad sam baš oprala!``. Da se razumemo, nisam ja neki stručnjak iz ekipe Mark Džejkobsa, ali se iskreno nadam da ćete naći ponešto korisno na ovoj adresi. Čeka vas još puno interesantnih činjenica, informacija i saveta.


Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži