Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Produženi sa Miškom Ponovo ne radi bioskop
 
 

Ponovo ne radi bioskop

Koliko puta ste odgledali Maratonce, Nacionalnu klasu ili Ko to tamo peva? Znate li tačno koju će narednu rečenicu da odbrusi najveći planetarni - Balkanski Špijun svih vremena, veći i od same Mata Hari, gorostasni Ilija Čvorović? Kog Topalovića najviše volite i da li obožavate Seku kada pred punim bioskopom izgovori čuvenu rečenicu kojom načisto opogani ton film?

Da li biste i vi proterali autobus preko rasklimatanog srpskog mosta, rizikujući da od vas ostanu samo dugmići? Citirate li legendarnog Zorana Radmilovića dok gledate besomučne Skupštinske prenose i razderete se na mali ekran pomoću one kultne „MARŠ NAPOLJE, BANDO POKVARENA!“ Teška su, ali i simpatična ova pitanja, zar ne? Namučio bi se i sam Ilija Čvorović dok bi došao do pravednih odgovora. Da imam neku čarobnu moć, zamolio bih ne samo Iliju Čvorovića, već i samog Svetog Iliju, da upita Đenku iz Maratonaca da li će se u Kragujevcu do kraja ovog milenijuma, možda još jedared, čuti poklič „PONOVO RADI BIOSKOP!“

Ekspanzija rediteljskog prvenca Dragana Bjelogrlića, u narodu poznatijeg kao Gigin Mali, ove zime dostigla je vrhunac. „Montevideo“ postaje sastavni deo naših napaćenih života. Junaci Bijelinog filma, poput japanskog zemljotresa, uzdrmali su zabetonirane filmske i tv junake stare Juge – Valtera, Prleta, Tihog... Tako je to u Srba. Čim je nešto popularno, počinje da ti izlazi na nos, iskače iz frižidera, rerne i ostalih kućnih aparata. Ne znamo mi za meru. A dara će nam jednoga dana doći glave, ove lude srpske. Pitam sve lude srpske glave, a naročito one na pijadestalima vlasti, zašto smo Bijelino rediteljsko čedo morali da gledamo u halama sajmišta, megamarketima, šoping molovima, na improvizovanim platnima pozorišta. Kud se dedoše bioskopi?

Dragi moji sugrađani, da li ste 1997. godine mogli da zamislite - dok ste po nekoliko sati, u redu koji se protezao od „Šumadije“ do ulaza u Gradski dom, čekali da u ruke uzmete kartu za Titanik i privijete je k srcu, kao ono Srce okeana koje je na dodeli Oskara nosila Selin Dion – da Kragujevac 2008, 2009, 2010, 2011, i ko zna još koliko godina, neće imati bioskop!? Šta smo mi, dragi moji Kragujevčani i Kragujevčanke, Bogu i braći Limijer zgrešili? Ko nam je uzeo zakonom i Ustavom zagarantovano pravo da sa voljenim bićem svašta nešto radimo u poslednjim redovima, makar i hladnih, bioskopskih sala! Ko nam je oteo jedan od glavnih životnih guštova – grickanje semenki, pistaća, leblebija i kiki rikija, dok se grčevito borimo da u ultra neudobnim sedištima Gradske dvorane Šumadija, ne zaradimo dvonedeljni zatvor! Ubeđen sam da mnogima u Šumadija filmu zbog finansijskih malverzacija sleduje zatvor, ali ja sam mislio na bukvalnu tvrdu stolicu, da ne kažem WC šolju.

Srpski paradoks je jedinstven literarni žanr. Jači od Brehta, Joneska i Kovačevića zajedno. To dokazuje i činjenica da firma „ŠUMADIJA FILM“ i dalje postoji, da ima direktora, sekretarice, marketing službu i radnike na održavanju higijene. Svi primaju plate i čekaju da im Krkobabić udeli zasluženu penziju. A semenkama na sedišta bioskopa, još od 2008, niko ne pljucka. Bilo bi časno da ova gigantska kragujevačka firma iseli svoje prostorije na neko drugo mesto i onoliki prostor ustupi nekim iole normalnijim ljudima. „EVO REŠENJA!“, razdrao bi se Radovan III. Mogla bi „Šumadija“ da se pripoji nekom megamarketu ili šoping molu. To je sada u modi. I tako jednim udarcem ubijate dve muve! Dok čekate u redu za juneću slabinu bez koske, koja je na vikend akciji, pošaljete ženu i dete na gornji sprat da se razonode uz neko dobro filmsko ostvarenje. Život u Srbiji je lep. Ne baš kao kod Roberta Benjinija. Fali nam samo rat. Ali i to ćemo na nabavimo, ako treba.

Čujem da Bijela najavljuje nastavak „Montevidea“. U nadi da ga nećemo gledati na zelenoj pijaci ili na gradskom otpadu, nekada omiljenom Bobi iz Boljeg života nudim idejno rešenje novog filmskog projekta. Finansiraće ga Skupština grada Kragujevca i „Šumadija film“, a zvaće se – „BRAĆO LIMIJER, BOG VAS NE VIDEO, PONOVO NE RADI BIOSKOP!“

Komentari  

 
+1 #1 Srki 21-03-2011 15:24
Svaka čast Miško, ova je do sada po meni najbolja....

Kandidovaćemo te za novog direktora Šumadija filma :-)

S obzirom da je ovo izborna godina, pa nikad se ne zna, možda ponovo proradi bioskop, a do tada, dragi moji Tatatatirci, idemo svi u Pozorište (Pozorištance) za decu
Citiraj | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži