Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Žene na Bliskom Istoku
 
 

Žene na Bliskom Istoku

bliski_istokBlagi dašak promene

Izgleda da sudbina žena na Bliskom Istoku ide na bolje, polako.

Moraćete mnogo više da se potrudite. Ovo je osnovna poruka izveštaja UN povodom ukidanja diskriminacije žena u Saudijskoj Arabiji, koji je objavljen u petak 1. februara. Autori izveštaja su tri nedelje razmatrali položaj koji imaju žene u tom kraljevstvu, kao i u drugih sedam zemalja tog regiona. Iako je situacija i dalje obeshrabrujuća, u većini mesta postoje dokazi da se položaj žena iz Saudijske Arabije blago popravlja, što se odnosi i na žene u većini arapskih zemalja.

Predstavnici UN su došli do zaključka da je u Saudijskoj Arabiji dosta toga za osudu. To kraljevstvo ima sopstveno poimanje o jednakosti polova kao što je da žene imaju slična (što će reći manja) prava pre nego jednaka sa muškarcima. Praksa da muškarci budu staratelji se nastavlja, po kojoj muški srodnici imaju pravo da donose odluke koje se tiču mnogih aspekata svakodnevnog života žena, od toga da li im je dozvoljeno da putuju do odluka koje se tiču stupanja u brak. Iako su učinjeni prvi koraci ka tome da se uvede demokratija, uvođenjem izbora na lokalnom nivou, ženama nije dozvoljeno da glasaju ili da se kandiduju za neki državni položaj. Situacija u zakonodavstvu je naročito loša: zakoni ne postoje, na primer, posebno oni zakoni koji bi zabranili nasilje nad ženama. Prošle godine sud u Saudijskoj Arabiji osudio je žrtvu silovanja, koja je prekršila zakone koje se tiču jednakosti polova, na šest meseci zatvora i 200 udaraca bičem- kralj Abdullah  ju je ipak pomilovao nakon burne reakcije međunarodne zajednice.
Ali postoje indicije da stvari idu malo na bolje za žene iz kraljevstva. Uveliko se radi na izradi nacrta zakona koji zabranjuju nasilje nad ženama. Ženama nije sada dopušteno da odsedaju u hotelima bez pratnje. Vlada je inicijalno odobrila formiranje prvog tela koje će zastupati pravo žena u Saudijskoj Arabiji. I prva ženska fudbalska utakmica odigrana je u istočnom delu zemlje na samom početku meseca, gde ni jednom muškarcu nije bilo dozvoljeno da bude prisutan na stadionu. Postoje čak i nagoveštaji da će biti ukinut nečuveni zakon koji se tiče žena vozača krajem ove godine. Ovakvi pomaci ukazuju na to da dolazi do promena i u ostalim zemljama na Bliskom Istoku.

U obrazovanju, posebno, žene grabe krupnim koracima. Preko polovine studenata na univerzitetima u Saudijskoj Arabiji su žene. U Kuvajtu i Kataru ta cifra je znatno veća.

Ženama je sada dozvoljeno da glasaju, bar na nekoj vrsti birališta, u svim arapskim zemljama sem u Saudijskoj Arabiji. Kvote za žene predstavnike u parlamentu su pomogle da se poveća njihov broj u celom regionu.

Prevela sa engleskog
Mirjana Vujević

Naslov originala: Women in the Middle East; A weak breeze of change; Economist.com

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');