Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Kolumna Žena iza ogledala Anoreksija
 
 

Anoreksija

anoreksijaSvake godine na hiljadu žena drži dijetu do te mere da čak dovode svoje zdravlje do granice koja je opasna po život.Medjutim, anoreksija ima prepoznatljive znakove i simptome koji mogu da pomognu prilikom dijagnostikovanja ove bolesti. Anoreksija je jedna vrsta bolesti zavisnosti-zavisnosti da osoba ne konzumira hranu.I poput ostalih zavisnika,tako i osobe obolele od anoreksije odbijaju da se suoče sa činjenicom da imaju problem.Oni sebe vide kao savršeno zdrave osobe,dok ljudi iz njihovog okruženja vide posledice koje anoreksija nanosi njihovom telu i umu. Većina anoreksičnih osoba,ukoliko na vreme shvate u kakvom se zdravstvenom stanju nalaze,mogu da prebrode ovu bolest i da povrate svoje zdravlje.

Anoreksične osobe odbijaju da jedu jer strahuju da bi se na taj način mogle ugojiti i postati debele,iako je evidentno da imaju daleko manje kilograma nego što je normalno za njihove godine i visinu.Anoreksija pogađa osobe bez obzira koje su rase,kojoj etničkoj grupi ili socijalnom staležu pripadaju.Iako većina anoreksiju povezuje sa osobama ženskog pola,najčešće tinejdžerkama i mladim ženama,anoreksija postoji i kod muškaraca.Osobe koje boluju od ove bolesti zavisnosti pokušavaju da sakriju stanje u kom se nalaze kako drugi ne bi primetili znakove i simptome ovog poremećaja.Kod tinejdžera je jako teško dijagnostikovati anoreksiju jer neki simptomi izgledaju kao normalni znaci razvijanja deteta u periodu adolescencije.

Oboleli od anoreksije pokazuju sledeće simptome:

1)Fizički simptomi:
dramatičan gubitak kilaže koji nije vezan ni sa kakvom drugom bolešću
kod žena uzastopno izostajanje 3 menstrualna ciklusa
žaljenje na nedostatak energije i na hladnoću sve vreme
suva i beživotna kosa
iskrzani nokti  
problemi sa kožom
rast dlaka na licu i telu
gubitak dela kose
potisnuta želja za seksom

2)Simptomi vezani za ponašanje zavisnika:
čudne navike vezane za jedenje,osoba naglo smanjuje količinu hrane koju treba da pojede za obrok
neprestano se žali da je debela kada očigledno to nije slučaj
konstatno usmerena pažnja na majušne fluktacije u težini
stalno se ogleda tražeći neke mane na svom telu
česti odlasci u kupatilo i redovna korišćenja laksativa
osoba se pretvara da jede ili laže da jede redovno
čini izgovore kako ne bi jela ili kako bi otišla u kupatilo
nosi široku odeću da prekrije suvonjavo telo
apatija

Kako se leči?

Lečenje je veoma komplikovano i dugo traje jer osoba koja je obolela od ove bolesti zavisnosti odbija da se suoči sa njom.Međutim,veoma je važno da pacijent što pre počne sa terapijom,jer svako odlaganje smanjuje mogućnost da pacijent bude izlečen.Da bi pacijent bio izlečen potrebno je pre svega da bude podvrgnut psihoterapiji,zatim da bude pod stalnim nadzorom lekara i da se vodi evidencija o njegovoj ishrani.Ukoliko je pacijent izgubio 25% od svoje uobičajene telesne težine hospitalizacija je zaista potrebna.Pacijentu se pored medikamenata preporučuju i sredstva za povećanje apetita i antidepresivi.Prema istraživanjima od anoreksije boluje 0.5 - 1 % adolescentkinja, a smrtnost se pojavljuje i do 9% slučajeva. «Stoga je anoreksija nervoza (AN) ozbiljan i potencijalno letalan poremećaj hranjenja, karakterističan dubokim poremećajem doživljavanja slike vlastitog tela, obuzetošću mršavošću i gubitkom telesne težine bez organskog uzroka.»

Pripremila i prevela sa engleskog
MIrjana Vujević

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži