Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili VIDEO: Hakerska krađa BMW-a za manje od tri minuta
 
 

VIDEO: Hakerska krađa BMW-a za manje od tri minuta

obdMnoštvo današnjih automobila srednje i visoke klase otključava se uz pomoć daljinskog RF (radio-frequency) ključa. Za otključavanje i pokretanje automobila nije potrebno u bravu fizički staviti ključ, što za određene modele BMW-a znači da ih je vrlo lako ukrasti. Naravno, ako to rade sofisticirani kriminalci.

Upravo zbog toga treba ceniti dobre stare metalne ključeve za automobil, ali u koje je ugrađen i čip kao dodatna zaštita. Takva dvostruka zaštita ima smisla jer bi na kraju mogla da spreči (ili barem uspori) nedavnu masovnu pojavu krađa BMW automobila u Velikoj Britaniji.

Prema nekim podacima broj automobila ukradenih na ovaj način je veći od 300.

Evo kako to hakeri automobila rade. Uređaj poput ovog koji vidite na slici gore stavlja se u OBD port (On-Board Diagnostic). Reč je o tehnologiji koja reguliše samo-dijagnostiku vozila i izveštaje koje potom vozač dobija.

OBD sistemi daju vlasniku automobila ili tehničkom osoblju ovlašćenom za servis, ključne informacije o ispravnosti automobila i stanju drugih podsistema u vozilu. Upravo su računari omogućili da OBD sistemi zažive u brojnim vozilila. A gde su računari, tu su naravno i hakeri.

Kada haker stavi svoj uređaj u OBD sistem, on ga reprogramira. To je nužna mogućnost koju ova tehnologija predviđa u slučajevima kada se uređaj za otključavanje i paljenje vozila izgubi ili razbije.

Različiti internet forumi i sajtovi koji se bave BMW vozilima puni su upozorenja o ovom načinu krađe, od kog navodno nije zaštićen nijedan BMW model - od Serije 1 do X6.

Jedini komplikovani deo je kako ući u automobil bez uključivanja alarma. U samom automobilu postoje ultrazvučni senzori koji bi trebalo da otkriju neovlašćen ulazak u automobil i potom blokiraju kretanje vozila. Ipak, čini se da su hakeri i to nekako uspeli da zaobiđu.

Pogledajte snimak koji prikazuje kako je lopov uspeo da ukrade BMW 1M za samo tri minuta.

Izvor: Vesti-online

This content has been locked. You can no longer post any comment.