Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili VIDEO: “Volvo” napravio vazdušni jastuk – za pešake!
 
 

VIDEO: “Volvo” napravio vazdušni jastuk – za pešake!

volvoAutomobili čuvenog švedskog proizvođača “Volvo” oduvek su nosili epitet najsigurnijih na svetu, ali sada su na putu da postanu još bezbedniji. Naime, ova kompanija predstavila je prve vazdušne jastuke za pešake. Uređaj je napravljen za novi model automobila V40, koji je predstavljen ove nedelje na Sajmu automobila u Ženevi, a radi preko niza osetljivih senzora smeštenih u prednjem braniku.

- Kada automobil udari pešaka, vazdušni jastuk se aktivira iz donjeg dela šoferšajbne. To će zaštiti ljude na ulicama, pre svega njihove gornje ekstremitete - rekao je portparol “Volvoa”.

V40 takođe ima u sebi ugrađen i sistem za detekciju pešaka, kakav se normalno viđa samo na skupljim modelima. Ako pešak izađe na put ispred automobila, biće primećen od strane kamere i radara, pa će računar u automobilu prvo zvučno obvestiti vozača, a zatim i sam pokrenuti mehanizam kočnica ako on reaguje na upozorenje. Zadatak radara je da primeti pešaka, kao i udaljenost od automobila, a kamere da odredi tip objekta koji se nalazi ispred. Onog trenutka kada automobil udari pešaka, aktivira se vazdušni jastuk koji će ublažiti pad pešaka na "šoferku".

Porizvodnja ovog automobila počinje u maju, a već u septembru prvi primerci će se naći na ulicama.

Pogledajte video:

Izvor: Vesti-online

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži