Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili VW koji troši 1 litar na 100km?
 
 

VW koji troši 1 litar na 100km?

xl1Prototip Volkswagenovog ultraštedljivog automobila XL1 fotografisan je tokom testiranja u zimskim uslovima, a cilj nemačkog proizvođača je da serijska verzija ovog vozila ne premaši potrošnju od 1 litra na 100 km. Volkswagen je prvu varijantu novog tipa automobila sa izrazito niskom potrošnjom goriva predstavio još 2002, a dalji razvoj je rezultirao konceptom L1, koji je prikazan na sajmu automobila u Frankfurtu 2009. godine.

Ideja je bila da se korišćenjem različitih tehnologija proizvede automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, kojem će u vožnji biti potrebna neverovatno mala količina goriva - u ovom slučaju samo jedan litar dizela na sto kilometara.

Koncept L1 pokretao je dvocilindrični dizelaš od 29 ks i mali elektromotor od 14 ks, a snaga je prenošena na točkove preko sedmostepenog DSG menjača.

Automobil je bio širok 1,2 metra i imao je mesta za dva putnika. Uz veoma malu masu vozila, tada je ostvarena prosečna potrošnja od 1,2 l/100 km. Dalji razvoj Volkswagena L1 doveo je 2011. godine do koncepta XL1.

Ukupna masa ovog automobila je tek 795 kilogama, a kabina je napravljena od plastike koja je ojačana ugljeničnim vlaknima.

Volkswagen je u XL1 ugradio dvocilindrični TDI dizel motor zapremine 800 ccm, koji isporučuje 47 ks, kao i elektromotor koji razvija 27 ks.

XL1 je od 0 do 100 km/h stizao za 11,9 sekundi, potrošnja je iznosila svega 0,9 l/100 km, a emisija CO2 svedena je na 24 g/km. Volkswagen je nakon predstavljanja koncepta XL1 najavio i njegovu serijsku verziju, a na osnovu “špijunskih” fotografija vozila bez kamuflaže može se videti da je automobil pri kraju faze testiranja.

U planu je proizvodnja ograničene serije, a model XL1 očekuje se u prodaji 2013. godine.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži