Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Automobili Da li je ovo budućnost?
 
 

Da li je ovo budućnost?

uni-cubHonda je predstavila futurističko individualno transportno vozilo UNI-CUB koje na prvi pogled liči na samohodni usisivač. Koncept UNI-CUB dizajniran je za prevoz jedne osobe koja ovim uređajem upravlja sedeći na njemu kao na nekoj vrsti barske stolice, a nastao je razvojem prehodnog U3-X prototipa.

Pogon vozilu daje litijum-jonska baterija koja sa jednim punjenjem omogućava autonomiju kretanja od 6 km pri maksimalnoj brzini do 6 km/h.

UNI-CUB se kreće pomoću dva točka. Veći točak uglavnom služi za pokretanje napred-nazad, dok je zadnji, manji točak zadužen za rotaciju i promenu pravca kretanja. Pri bočnom kretanju angažovana su oba točka.

Vozilom se upravlja balansiranjem telom ili pomoću daljinskog upravljača. U Hondi smatraju da je prednost koncepta UNI-CUB u njegovim kompaktnim dimenzijama, velikoj pokretljivosti i slobodi prilikom kretanja.

Takođe, prema njihovim rečima, vozilo je zamišljeno tako da su njegova brzina i sloboda kretanja slične onima koje čovek ima prilikom hodanja. Na taj način, objašnjavaju u Hondi, kretanje koncepta UNI-CUB je “u harmoniji sa drugim ljudima koji se nalaze u okolini.”

Verovatno se pitate čemu ovo uopšte služi. S obzirom da je 22% japanskog stanovništva prekoračilo starosnu granicu za penzionisanje, zemlja se sve više okreće ka tehnologijama koje su usmerene ka potrebama starih ljudi.

Tako je Toyota 2008. godine demonstrirala svoj izum nazvan Winglet koji ljudima olakšava kretanje. Taj uređaj je sličan američkom Segveju, skuteru dvotočkašu koji se za razliku od Hondinog koncepta UNI-CUB vozi stojećki.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži