Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Zbog razvoda pati 100.000 dece u Srbiji
 
 

Zbog razvoda pati 100.000 dece u Srbiji

Zbog sukoba roditelja tokom razvoda braka, sve je više mališana koji ne viđaju oca ili majku. Alimentacija je glavni razlog za zabranu kontakata. Povećan broj dece izmeštenih iz porodica.

Najveći ceh razvoda braka roditelja plaćaju deca. A broj onih koji ne viđaju jednog od roditelja dostigao je alarmantne razmere i kreće se između 80.000 i 100.000!

Ovo je pokazalo istraživanje Udruženja "Tata". Očevi se najčešće svete majkama, tako što neće da plaćaju alimentaciju, a majke tako što mališanima ne daju da redovno viđaju očeve. Godišnje se u Srbiji razvede blizu 7.000 parova, a u čak dve trećine, prema statistici Centara za socijalni rad, sporovi između supružnika nastavljaju se i posle razvoda.

"U našoj anketi, više od 500 očeva nam je reklo da im bivše supruge ne dozvoljavaju da vide dete zbog takozvanog sindroma zlonamernog roditelja. Dok na Zapadu četvrtina ostavljenih pokazuje ovaj sindrom, kod nas je to polovina, a zanimljivo je da se sindrom javlja ne samo kod majki, već i kod očeva kad su sudovi počeli češće da im dodeljuju decu", kaže za "Novosti" Dejan Višekruna, predsednik Udruženja "Tata“.

Za razliku od očeva, majke su u anketi tvrdile da viđanje deci ne odobravaju, jer ne dobijaju alimentaciju ili ona ne iznosi onoliko koliko je odredio sud. Drugi na listi razloga je ljubomora majke na ljubav deteta prema ocu.

"To je i onaj koji uskraćuje alimentaciju, ili koji neće da potpiše osmaku dozvolu da ide na matursku ekskurziju, a i toga smo imali", kaže Dragana Ćorić, iz Udruženja "Roditelj".

Inače, oko 50.000 mališana u Srbiji ne dobija alimentaciju ili je ne dobija redovno. I nedavanje mesečnih prinadležnosti i kršenje sudske presude i zabrane mališanima da budu u kontaktu sa oba roditelja krivično je delo.

Osim dece razvedenih roditelja, svoje mame i tate ponekad ne viđaju ni zanemarena i zlostavljana deca, ali ovoga puta uz "blagoslov" suda ili centra za socijalni rad. Prema podacima Lidije Kozarčanin, iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, broj dece žrtava porodičnog nasilja prošle godine se udvostručio u odnosu na 2011:

"Dok je 359 dece pre dve godine izmešteno iz porodica zbog zanemarivanja i zlostavljanja, lane se taj broj popeo na 640. U 2011. centri su evidentirali 100 mališana koje su zlostavljala oba roditelja, a lane 170. Broj onih koje je zlostavljao jedan popeo se sa 137 na 310.

Alarmantan je podatak da je broj dece čiji su mama i tata lišeni roditeljskog prava porastao sa 622 na 1.959. Još 1.476 njih smešteno je pod starateljstvo, jer su im roditelji završili u zatvoru ili su sprečeni da obavljaju svoje dužnosti iz drugih razloga. U tuđim porodicama završilo je i 2.832 "klinaca" zbog zanemarivanja i njih 622 zbog zloupotrebe deteta (teranja na prosjačenje, krađe...).

Izvor: Mondo

This content has been locked. You can no longer post any comment.