Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Drugo lice najlepših žena sveta
 
 

Drugo lice najlepših žena sveta

Između modne piste i dečije kolevke – brazilske vrhunske manekenke ne žele da žrtvuju ni porodicu, a ni karijeru. No, uprkos trudu, samo najpoznatije u tome zaista i uspevaju.

„Žizel uživa u poslednjim danima trudnoće“ – to je tekst ispod fotografije manekenke Žizel Bundšen, objavljene ovih dana u brazilskom modnom časopisu „Karas“. Na fotografiji manekenka leži na plaži i sunča se. Žizel Bundšen, polu Nemica, polu Brazilka, već ima dvoje dece. Najmlađa kći, Vivijan, rođena je u decembru prošle godine, a sada je na putu i treće dete. Ta manekenka pripada novoj generaciji brazilskih modela koje žele da imaju i porodicu, i decu, i karijeru. U najvećoj zemlji Latinske Amerike to je, kako se čini, zaista i moguće, piše Dojče Vele u tekstu „Između pelena i modne piste".

„Klijentima je sasvim svejedno da li manekenke imaju decu ili ne – sve dotle dok rade dobro i profesionalno“, objašnjava Deva Santoš, direktorka modne agencije „Mega Modelos“ iz Rio de Žaniera. Pa ipak, dodaje ona, to ne uspeva svima. „Ukoliko manekenka nema porodicu, ukoliko je samohrana majka koja se sama brine oko deteta, to može da donese probleme na poslu pa čak i da okonča njenu karijeru“, kaže Santoš.

Super mama i super model?Prizor dece koja trčkaraju uokolo dok majke hodaju po modnim pistama ili poziraju za neki modni list, za sada su na međunarodnoj modnoj sceni još uvek retkost. Manekenke poput Hajdi Klum, Žizel Bundšen, Adrijane Lime ili pak Klaudije Šifer su izuzeci koji potvrđuju pravilo. U pravilu je izuzetno teško povezati majčinstvo, porodicu i posao modela. To potvrđuje i nemačka manekenka Elišeba Vilde. Iako joj je to ipak pošlo za rukom, ona navodi da su naročito prva tri meseca, tokom dojenja sina, bila izuzetno naporna. „U tom periodu sam izgubila mnogo poslova. Sina nisam mogla uvek da povedem sa sobom“, kaže Vilde.

U Brazilu, manekenke koje imaju decu, u međuvremenu uživaju kultni status. Milioni devojčica i devojaka žele da budu baš kao one. Sanjaju o životu na modnim pistama, ali i o sopstvenoj porodici i deci. „Nepoznatim manekenkama koje imaju decu je teže da ujedine posao i porodicu, ali to nije nemoguće. Ponekad one upravo od dece dobijaju dodatnu snagu“, kaže Monika Monteiro, vlasnica modne agencije „Monica Monteiro Agency“ u Sao Paolu koja je i „otkrila“ Žizel Bundšen.

Prvo majke pa tek onda manekenke

Jedna od manekenki nove brazilske generacije je i Lais Ribeiro. I ona ima dete, sina kojem je 2010. godine, kada je Ribeiro po prvi put prošetala modnom pistom noseći modele „Victorias Secret“, bilo samo godinu dana. „Kada devojke dobiju priliku da postanu manekenke, decu često moraju da ostave kod svojih roditelja. U Brazilu je taj posao kod devojčica isto toliko popularan kao i san o fudbalskoj karijeri kod dečaka“, kaže Monteiro.

Strah da niko neće moći da im čuva decu dok one rade, kod brazilskih žena je posebno prisutan. Isto tako one se boje i gubitka savršene telesne težine i izgleda nakon rođenja dece. „Većina Brazilki, bez obzira da li su modeli ili ne, mnogo čine za svoje telo. One žele da izgledaju savršeno“, priča Monteiro.

Mnoge u tome zaista i uspevaju – kao na primer i Žizel Bundšen. I nakon dvoje dece, njena spoljašnjost još uvek je savršena. Modni koncern „H&M“ ponovno ju je izabrao za svoje lice za jesenju kolekciju.

Izvor: b92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');