Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Opasnost vreba na mreži
 
 

Opasnost vreba na mreži

Svako četvrto dete u Srbiji (26 odsto) bilo je barem jednom izloženo uznemiravajućim telefonskim pozivima, dok je 23 odsto njih dobijalo SMS poruke neprikladnog sadržaja. Svako peto dete (17 odsto) bilo je žrtva na društvenim mrežama, dok je jedno od devetoro dece (11 odsto) protiv svoje volje snimano mobilnim telefonom ili kamerom, pokazala je studija „Bezbednost dece na internetu koju je na zahtev Telenora sprovela konsultantska kuća Boston Consulting Group.

Istraživanje sprovedeno novembra prošle godine u 34 škole, po 17 osnovnih i srednjih, širom Srbije obuhvatilo je 3.771 učenika četvrtog i šestog razreda osnovne, odnosno drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole, kao i profesore i roditelje.

- U Srbiji imamo 9,1 milion pretplatnika mobilnih telefona i 3,6 miliona korisnika interneta. Ako se zna da deca u većem broju pristupaju internetu preko mobilnih telefona (od 42 do 78 odsto u zavisnosti od uzrasta) nego preko računara kod kuće (od 43 do 55 odsto), evidentno je da su ugrožena. Deca su na internetu uglavnom zbog Fejsbuka i ostalih društvenih mreža, a interesantan je podatak da većina njih smatra da bolje koriste računare i internet od svojih roditelja (76 odsto) - saopštila je Dobrinka Kuzmanović, istraživač-saradnik iz Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ona je dodala da gotovo svi roditelji smatraju da bi škola trebalo da ih upozna sa stepenom prisustva digitalnog nasilja i merama zaštite, ali su i svesni da škola ne može mnogo da učini bez njihove podrške. Međutim, samo jedan odsto dece se obraća za pomoć odraslima u školi kada doživi internet nasilje, uprkos činjenici da u školama smatraju da imaju kapacitete da se izbore sa ovim problemom. Na konferenciji je rečeno i da je bezbednost dece na internetu oblast kojom treba svi da se bavimo, kao društvo u celini, a da je jedna od bitnih stavki i postojanje dobrih zakonskih okvira koji bi trebalo da promovišu aktivno učešće u gonjenju počinilaca krivičnih dela.

Kada je u pitanju poređenje Srbije i sveta, prognoza je da će do 2017. na planeti 176 miliona dece biti na internetu, od toga pola miliona u našoj zemlji. Ono što već sada zabrinjava je da je 14 miliona dece videlo na internetu uznemirujući sadržaj, dok je 35 miliona doživelo neku vrstu nasilja.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');