Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Koliko košta trudnoća u Srbiji?
 
 

Koliko košta trudnoća u Srbiji?

Na porođaj se u Srbiji ne ide bez bar 500 evra, što za ginekologe, što za anesteziologe. Polovina žena iz državnih klinika upućuje se u privatne ordinacije kako bi tamo obavile sve dijagnostičke preglede, pa odmah po saznanju da su trudne, žene bi trebalo da krenu u štednju. Samo za osnovne analize tokom tih devet meseci treba izdvojiti minimum 800 evra.

Sve počinje ginekološkim pregledom na kojem se utvrđuje trudnoća, a potom se svakog meseca analizira krvna slika i urin. Razvoj trudnoće mora se pratiti ginekološkim pregledom jednom mesečno, a u poslednjem trimestru i dva puta mesečno. Sve to košta.

Svaka trudnica suočava se sa dilemom da li da trudnoću poveri lekaru u državnom domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji. U državnoj su svi pregledi besplatni, ali su čekaonice pune, a lekari su ponekad "škrti" u odgovorima na pitanja trudnica. U privatnim ordinacijama sve je potpuno drugačije i košta.

Svakog meseca trudnica svom ginekologu treba da donese rezultate laboratorijskih analiza: krvne slike, urina, vrednosti šećera i gvožđa u krvi. Cena ovih pregleda je 600 dinara. Svakog meseca radi se i ultrazvučni ili ginekološki pregled. Ultrazvučni pregled je komforniji za trudnicu i košta 30 evra, dok ginekološki pregled sa ultrazvukom staje 50 evra. U 13. nedelji trudnoće, u cilju genetskih analiza, treba da se uradi double test i njegova cena je 20 evra. Ako kojim slučajem ovaj test nije u redu, trudnica se podvrgava amniocentezi (uzimanju plodove vode) i koja košta 350 evra. Od 25. nedelje trudnoće pa do kraja može se uraditi 4D ultrazvuk čija je cena 65 evra. Od 32. do 35. nedelje trudnoće uzimaju se vaginalni i cervikalni bris, što košta 2.000 dinara. I na kraju, dve-tri nedelje pred porođaj, jednom nedeljno, treba da se radi CTG, registrovanje tonova bebinog srca, kao i praćenje kontrakcija materice, koji košta 2.500 dinara.

Nakon toga dolazi se do porođaja. Danas porodilišta nude ženama prisustvo oca, što naplaćuju 17.700 dinara, kao i bezbolan porođaj, čija se cena kreće do 20.000 dinara. Skroman broj porodilišta ima apartmane za porodilje, jednokrevetne i dvokrevetne, a cene su od 3.000 do 12.000 dinara po danu. Kada se svega toga naplaćamo, sledi i čast ginekologu i anesteziologu, uglavnom sa 300 do 500 evra za prirodni porođaj, a ukoliko se žena namerači da se porodi carskim rezom, ova intervencija se plaća od 500 do 1.000 evra.

Kada se sve sabere trudnice moraju da izdvoje oko 125.000 dinara, plus čast za lekara.

Izvor: b92

This content has been locked. You can no longer post any comment.