Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Žene bolje podnose svakodnevni stres
 
 

Žene bolje podnose svakodnevni stres

Za razliku od jačeg pola žene se bolje nose sa stresnim situacijama koje se svakodnevno dešavaju.

Sa ovom tvrdnjom će se složiti većina žena jer im je multitasking u malom prstu, s obzirom na to da su upravo one te koje brinu o kući, deci, ali i svojoj karijeri zaključili su američki istraživači.

Stručnjaci sa Univerziteta u Bafalu su objasnili da se žene lakše nose s stresom zbog zaštitnog učinka hormona estrogena. Naime, estrogen blokira negativne posledice stresa na mozak.

Tim stručnjaka je do ovog zaključka došao pošto je izvršio brojna istraživanja na laboratorijiskim miševima.

"Kada je davanje signala estrogena blokirano u mozgu ženki, stres je štetno uticao na njihov mozak, a kada je davanje signala estrogena aktivirano kod mužjaka, blokirani su štetni učinci stresa na mozak", objasnio je Zen Yan, vođa studije.

"Primetili smo zaštitni uticaj estrogena kod ženki miševa čiji su jajnici bili uklonjeni, što sugeriše da je u pitanju estrogen koji se stvara u mozgu, a koji štiti o štetnog uticaja stresa”.

"Kada bismo pronašli supstancu sličnu estrogenu, a koju bi mogli da podjednako koriste i muškarci i žene u borbi protiv stresa imali bismo vrlo delotvoran lek” zaključio je Zen Jan.

Izvor: b92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži