Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Zašto se med ni posle par hiljada godina ne pokvari?
 
 

Zašto se med ni posle par hiljada godina ne pokvari?

medModerni arheolozi su prilikom iskopavanja drevnih relikvija u Egiptu često nailazili na nešto neuobičajeno među stvarima u grobnici – ćupove sa medom, hiljadama godina starim, koji je i dalje potpuno jestiv. Postoji nekoliko primera namirnica koje mogu da traju beskrajno u njihovom sirovom stanju: šećer, so i osušeni pirinač. Međutim, postoji nešto u vezi sa medom, može da ostane potpuno jestiv i nakon hiljadu godina i za razliku od pirinča ili šećera koje ne bismo odmah prineli ustima, to bez problema činimo sa medom – kao da je star svega jedan dan.

Nemoguće je dobiti tako savršen i beskrajan izvor hrane bez skoro savršenog odnosa i harmonije velikog broja faktora.

Prvo na red dolazi hemijski sastav samog meda. Med je u osnovi šećer. Šećeri sadrže jako malo vode u svom prirodnom stanju.

Med u svojoj prirodnoj formi ima jako malo vlage. Vrlo malo bakterija i mikroorganizama može da preživi u takvim uslovima.

Da bi se med pokvario, unutar njega mora da bude nešto što je kvarljivo.

Med je takođe prirodno kiselkast i poseduje pH između 3 i 4,5 koji je dovoljan da ubije praktično sve što bi želelo da se nastani u medu. Šanse za preživljavanje bakterija i drugih kvarljivih organizama u medu su jako niske.

Sledeći bitan faktor su pčele.

Nektar, prvi materijal koji sakupe pčele kako bi stvorile med, je prirodno veoma bogat vodom – između 60 i 80 odsto čini voda. Međutim, tokom procesa stvaranja meda, pčele imaju jako bitnu ulogu u uklanjanju vode mahanjem svojim krilima, što bukvalno nektar čini suvim.

Hemijski sastav pčelinjih stomaka takođe igra važnu ulogu u otpornosti meda. Pčele u stomaku poseduju poseban enzim i kada one izbacuju nektar iz svojih usta kako bi napravile med, ovi enzimi se mešaju sa nektarom razbijajući ga u dva nus proizvoda – glukonsku kiselinu i hidrogen peroksid.

Hidrogen peroksid je sledeća stvar koja ulazi u borbu sa svim negativnim stvarima koje bi eventualno mogle da se pojave u medu.

Iz ovog razloga med je vekovima korišćen kao lek – njegova gustina odbija bilo kakav vid rasta a sadrži i hidrogen peroksid što ga čini savršenom barijerom za infekcije.

Ukoliko kupujete med u prodavnici, ta mala tegla je zagrejana i procesuirana tako da ne poseduje nikakve čestice unutar nje, što znači da u njima ne postoji ništa što bi moglo da dovede do kristalizacije molekula – med će izgledati potpuno isto skoro beskonačno.

Ukoliko vaš med kupujete od malih prodavaca ili proizvođača direktno, moguće je da u medu ostanu određene čestice – od polena do enzima. To znači da može doći do kristalizacije meda, ali ako je zatvoren, nije pokvaren i neće biti još dosta vremena.

Međutim, ukoliko med ostavite otvoren u vlažnoj sredini, on će se ipak pokvariti. Sve dok je poklopac na mestu i ne dodajete mu vodu, med se nikada neće pokvariti.

Izvor:Vestinet

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži