Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle 16 zlatnih pravila za uspeh
 
 

16 zlatnih pravila za uspeh

Bob Parsons, uspešni biznismen i osnivač stranice Godaddy.com uspeh u životu je sveo na 16 jednostavnih pravila koja je potrebno slediti. A s obzirom na njegov uspeh ne bi bilo loše i primeniti ih.

Samo zato što trenutno radiš nešto što ti se ne čini uspešnim, ne znači da jednog dana neće biti uspešno.
A umesto što razmišljaš šta će biti, a šta ne, treba da se skoncentrišeš na ono što želiš da se ostvari.

1. Izađi iz svoje „prijatne zone“

Bob Parsons kaže kako je sreća postignuta u okruženju prijatne zone nevažna jer ne podstiče ljude da se usude da se pomere iz te zone. Na agrument da ljudi vole sigurnost, Bob ima jednostavan odgovor “Sigurnost je za leševe”.

2. Nikada ne odustaj

Ništa ne uspeva savršeno iz prvog pokušaja. A samo zato što trenutno radiš nešto što ti se ne čini uspešnim, ne znači da jednog dana neće biti uspešno, već samo znači da radiš nešto pogrešno i da treba poraditi na tome. Ništa što je vredno raditi nije jednostavno, a da jeste – svi bi to radili.

3. Kada si rešen da odustaneš, tada si najbliže uspehu

Kineska poslovica kaže: „Iskušenje da odustaneš najveće je kada si nadomak uspehu“ – Bob Parsons je s ovim saglasan i smatra da je baš u tom trenutku potrebno dodatno prionuti.

4. Kvantifikuj najgori mogući ishod

Briga o ishodu može biti veća i stresnija ako zamišljamo niz loših situacija. Ako sebi tačno predočimo što je najgora stvar koja se može desiti, biće nam lakše i da se pripremimo za mogući negativan ishod. Na početku njegove karijere Bobu Parsonsu je otac odgovorio ovako na njegovu nesigurnost: „Gledaj, čak i ako ne upali, niko te neće pojesti“.

5. Koncentriši se na ono što želiš da se dogodi

Umesto da razmišljaš šta može biti ,a što ne može biti, skoncentriši se na ono što želiš da ostvariš. Time šalješ pozitivnu vibraciju u svemir (čime se bave mnogi autori knjiga o samopomoći), a ako u to ne veruješ, sigurno je da pozitivnim razmišljanjem stvaraš bolji stav prema svemu.

6. Živi dan za danom

Umesto da se brineš previše o budućnosti, koncentriši se na ono što radiš sada. Ako živiš dan za danom, na svakom ćeš od njih raditi i pokušati iz njega da izvučeš maksimum, a pomaci, koji će će možda biti mali, nakon nekog vremena će biti i te kako uočljivi.

7. Uvek idi napred

Nemoj da ostavljaš stvari onakvima kakve jesu, nego stalno pokušavaj da ih popraviš i da napreduješ. Stvari koje ostavljamo i ne smatramo prioritetnima tako će postati loše i nedorađene, a nešto na čemu svako malo radiš definitivno će ispasti dobro.

8. Odlučuj brzo

General Džordž Paton je rekao „Dobar plan koji je brzinski završen danas, mnogo je bolji od odličnog plana koji će biti završen sutra“.

9. Meri svaki rezultat

Kakav god napredak vidiš, izmeri ga i zapiši. Sve što se meri i prati, vremenom postaje bolje.

10. Sve o čemu ne vodiš računa postaće gore


Stvari koje zapuštaš s vremenom se mogu pretvoriti u prave probleme ako ih ne rešiš na vreme. Svakodnevno rešavanje problema bolje je od rešavanja problema jednom mesečno.

11. Pazi na konkurenciju, ali više pazi na sebe

Umesto da zapneš u analizi onoga što drugi rade, pokušaj jednostavno posao da uradiši sam, što bolje možeš. Sve deluje savršeno gledajući sa strane, a verovatno ni tvoja konkurencija nije tako savršena kako se čini.

12. Nemoj nikome dozvoliti da te maltretira

Ti imaš jednako pravo da radiš to što radiš kao i bilo ko drugi, pod uslovom da je reč o legalnoj stvari.

13. Ne očekuj da će život biti fer

Život nije fer, a što pre to prihvatiš i shvatiš da se svako bori za sebe, pre ćeš imati šansu.

14. Rešavaj svoje probleme

Suosnivač kompanije Sony, Masura Ibuka rekao je „U tehnologiji, biznisu ili bilo čemu drugome, nećete nikada uspeti ako budete sledili druge“.

15. Nemoj shvatati previše ozbiljno

Opusti se i uživaj, jer je velik postotak dobrih ishoda posledica čiste sreće.

16. Uvek postoji razlog za osmeh

Pronađi ga. Brat Boba Parsonsa rekao je nešto čega se i on sam drži „Nismo na svetu da bismo se tu zadržali, već da bismo se zabavili“.

Izvor:Economy

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži