Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle OTKRIVAMO VEČITU TAJNU: Kako se obogatiti u šest koraka
 
 

OTKRIVAMO VEČITU TAJNU: Kako se obogatiti u šest koraka

Želja neće doneti bogatstvo, ali ako ta želja s vremenom postane opsesija, tada će planiranje konkretnih načina i sredstava i podupiranje istih istrajnošću koja ne dopušta poraz, osigurati sticanje znatnog imetka, rekao je Napoleon Hil.

Police knjižara odavno su zatrpane knjigama koje podučavaju čitatelje kako se obogatiti kroz svaki životni korak, kako trošiti manje, a uštedeti više, kako pametno ulagati, izvući se iz dugova i otići u penziju što ranije, ali verovatno niko to nije bolje sročio od Napoleona Hila još 1937. godine.

Hil je bio pisac u vreme Velike gospodarske krize, a poznat je bio i kao savetnik američkog predsednika Franklina D. Ruzvelta. On je intervjuisao više od 500 "najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli u SAD-u" kako bi došao do formule za uspešno bogaćenje i stecanje imetka.

Svoje zaključke ispisao na dvesta stranica knjige "Think and Grow Rich" koja je tokom godina postala jedna od najprodavanijih knjiga svih vremena.

 

Iako je ispitivao najuspešnije biznismene svog vremena, njegova formula ne uključuje nikakve nemoguće misije i nesvladive veštine, već se temelji na savladavanju psiholoških prepreka koje čoveka dele od stecanja bogatstva.

"Želja neće doneti bogatstvo", piše Hil. "Ali ako ta želja s vremenom postane opsesija, tada će planiranje konkretnih načina i sredstava i podupiranje istih istrajnošću koja ne dopušta poraz, osigurati sticanje znatnog imetka".

U jednom je odlomku sažeo šest koraka za pretvaranje želje u njen finansijski ekvivalent:

1. U svom umu postavi novčani cilj koji želiš da ostvariš. Nije dovoljno reći "želim mnogo novca". Budi konkretan u zamišljanju iznosa.
2. Tačno odredi šta si spreman da daš zauzvrat za novac koji želiš. Ne postoji "nešto za ništa".
3. Odredi tačan datum do kog želiš da skupiš taj novac.
4. Stvori čvrst plan kako ćeš sprovesti svoju ideju u delo i odmah kreni s njegovim sprovođenjem, bio spreman ili ne.
5. Napiši na papir u jednostavnim i sažetim rečenicama koliko novca želiš da stekneš, u kom vremenskom roku, šta si spreman da žrtvuješ zarad plana..
6. Pročitaj te rečenice naglas dvaput dnevno, jednom neposredno pre spavanja i jednom pre ustajanja iz kreveta ujutro.

Dok čitaš, uveravaj sebe, osećaj se i veruj kao da već poseduješ taj novac.

Hilovo viđenje sticanja bogatstva ne razlikuje se mnogo od mnogo modernijih, osim što je jednostavnije i sažetije sročeno.

"Kada bogatstvo nastupi na mesto siromaštva, to je obično zbog pomno razrađenih i izvedenih planova", dodao je.

"Siromaštvo ne zahteva nikakav plan. Niko mu ne treba pomoći, jer je odvažno i nemilosrdno. Bogatstvo je pak sramežljivo."

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži