Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Postanite stručnjak za služenje vina
 
 

Postanite stručnjak za služenje vina

Postanite stručnjak za služenje vina

Volite vino ,ali ne znate kao se služi ? Naučite ,nije tešlo. Dovoljno je da zapamtite nekoliko osnovnih pravila.

Bezbojno staklo, savršen izbor – čaše za vino treba da budu od bezbojnog stakla, bez ikakvih aplikacija. Belo vino služite u uskim i visokim čašama ,a crno u nižim koje imaju oblik zarubljene kugle.

Ohladite belo vino – belo vino treba da bude hladnije , crno toplije. Plemenku, smederevku i običan rizling služite ohladjen na 8-10 stepeni , dok teža crna vina poput merloa, vranca i burgundca ohladite maksimalno na 17-20 stepeni.

Šampanjac držite u ledu – za šampanjac bi trebalo da imate posebnu posudu za led. Bocu umotajte u beli ubrus da vam se kapi vode s flaše izvadjene iz leda , ne bi slivale na odeću ili stoljnjak.

Ne punite čašu – kada sipate vino ,grlić flaše ne prislanjate na rub čaše i ne punite je. Flaša treba da stoji nekoliko centimetara iznad čaše . kada sipate belo vino ,neka vino u čaši bude malo iznad polovine ,a crno nalijte malo manje od polovine čaše.

Uskladite hranu i vino – da bi vino pojačalo ukus hrane koju ste spremili ,trebalo bi da znate šta se sa čim slaze. Bela vina služite uz belo meso ,piletinu ,puzeve, rakove, školjke ,hladna jela, zakuske i sireve. Masna jela, svinjsko , govedje i meso divljači bolje se slazu sa crnim vinom.

Samo za posebne prilike -  šampanjac se služi u posebnim prilikama , u uskim viskim čašama sa dugom nožicom. Za razliku od crnog i belog vina , šampanjac mozete da sipate skoro do vrha čaše.

Umesto vinskog podruma – neotvorene boce čuvajte u vodoravnom položaju . za to možete da iskoristite male drvene police kojih ima u svim bolje snabdevenim supermarketima.

Mrlju pospite solju – kad sipate vino ,gostu pridjite s desne strane, jer u tako najmanja šanse da će te oboriti čašu. Ako ipak prolijete vino , ne paničite. Mrlju od crnog vina pospite solju ili belim vinom, pa će te je lako ukloniti.

izvor: blic žena

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži