Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Rad po smenama uništava organizam
 
 

Rad po smenama uništava organizam

Rad u noćnoj smeni izaziva haos u telu i može da ima dugoročne štetne posledice, upozorili su istraživači.

Rad preko noći povezan je sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanog udara ili raka. Naučnici istraživačkog centra u Sariju utvrdili su da poremećaji koji nastaju usled rada u noćnoj smeni izazivaju probleme na molekularnom nivou.

Stručnjaci kažu da su ih iznenadili obim, brzina i ozbiljnost štete koji nastaju kada je čovek budan preko noći, preneo je BBC.

Ljudsko telo ima svoj prirodni ritam ili telesni sat po kojem je „namešteno“ da spava noću i bude budno preko dana.

Poremećaj ovog rasporeda ima duboke posledice i dovodi do remećenja temperature i lučenja hormona, što se odražava na fizičke sposobnosti tela i funkcionisanje mozga.

Studija, objavljena u „Procedurama Nacionalne akademije nauka“, obuhvatila je 22 osobe koje su iz normalnog dnevnog rasporeda prešle u noći rad.

Testovi krvi pokazali su da je šest posto gena precizno programirano da budu aktivni u određenom delu dana. Nakon što su dobrovoljci počeli da rade preko noći, taj genetski mehanizam se izgubio.

Doktor Sajmon Arčer, jedan od autora istraživanja, izjavio je da su uočeni poremećaji u vezi sa više od 97 odsto „ritmičkih“ gena, kada su ljudi počeli da pomeraju vreme odlaska u krevet.

Naučnici su zaključili da telesne funkcije, poput rada srca, bubrega i mozga, tada postaju neusklađene.

„To postaje vremenski haos. Kao kada biste živeli u kući koja ima sat u svakoj sobi, a onda ti satovi počnu da pokazuju različito vreme. Naravno, to vodi do haosa u domaćinstvu„, izjavio je drugi učesnik istraživanja, profesor Derk-Jan Dijk.

Izvor:Klix/B92

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži