Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Ljubav i sex Recept za srećan život udvoje
 
 

Recept za srećan život udvoje

Zajednički život predstavlja krupan korak na koji se parovi odlučuju kad žele nešto više od običnog zabavljanja. Međutim, deljenje zidova i postelje zna da bude izvor nesuglasica koje mogu da ugroze odnos među partnerima.

Život s partnerom zna da bude lepo, ali i zahtevno iskustvo koje donosi razna iskušenja stavljajući odnos dvoje ljudi na test. Od trenutka kada iz veze pređete na viši nivo u kojem svu svoju intimu i svaki minut svog života delite sa nekim u četiri zida, tu počinje vaša nova uloga koja zahteva mnogo ulaganja i truda u odnos sa vašom voljenom osobom. Problemi se javljaju uvek, kod svih parova, potrebno je samo biti ih svestan i rešavati ih na vreme. Evo na koje zamke zajedničkog života treba da obratite pažnju.

Novac

Novac je često tema koja izaziva nesuglasice u zajedničkom životu. Parovi se svađaju ne samo kada novca nema, već i kada misle da novac nije ravnomerno podeljen ili ako misle da "onaj drugi" troši pare na nepotrebne stvari. Čak i kada su vam prihodi drastično različiti, nema razloga da neko plaća sve, a neko ništa, jer je sve stvar dogovora. Mnogim parovima je najjednostavnije da izračunaju sa koliko novca raspolažu i onda da odrede na šta će ga trošiti i u kojoj meri. Novac koji vam ostane trošite prema vlastitoj želji i savesti.

Kućni poslovi

Poput raspodele novca i ovde jedan od partnera može da smatra da obavlja veći deo kućnih poslova. U nekim slučajevima ako samo jedan partner radi, očigledno je ko će preuzeti veći deo kućnih obaveza na sebe, ali kod većine parova situacija nije takva. Nakon useljenja u zajednički stan razgovarajte s vašim partnerom i dogovorite šta će biti vaš, a šta njen zadatak. Slušajte šta vam partner ili partnerka govori i uvažite želje, a zatim se pridržavajte dogovorenog.

Komunikacija

Izvor većine problema je, posebno kada par živi zajedno, nedostatak komunikacije. Ako partneru ne kažete šta želite, ne možete da verujete da on treba da vam čita misli. Komunikacija je dvosmerna ulica – recite glasno što vam smeta, ali saslušajte i partnerove argumente.

Često se jedna osoba u vezi povuče i zatvori u sebe, dok druga preuzme kontrolu nad situacijom i tada komunikacija nije zdrava i ne doprinosi rešavanju problema. Razmislite o tome kako vaše reči i odluke utiču na partnera ili partnerku i probajte da shvatite njegovu poziciju. I vreme kada razgovarate o nekom problemu je važno. Nemojte da forsirate razgovor kada su prisutni napetost i stres, jer možete da postignete suprotan efekat. Umesto toga, sačekajte da se tenzije smire i mirne glave probajte zajednički da dođete do rešenja.

Izvor: b92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži