Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja Kako na put automobilom u Grčku
 
 

Kako na put automobilom u Grčku

Odlazak na more automobilom nije ni najjeftini ni najkomforniji, ali sve više vozača iz Srbije se odlučuje baš za ovaj vid putovanja pogotovo ukoliko se radi o porodičnom odmoru u Grčkoj. Ipak, pre nego što izabere “putešestvije četvorotočkašem” svaki vozač bi morao da odredi trasu kuda će voziti, ali i pripremi neophodnu dokumentaciju i opremu kako bi se izbegla bilo kakva neprijatnost na putu.

Putarine kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku

Ukoliko kreću iz Beograda vozače će putarina kroz Srbiju koštati u jednom pravcu 920 dinara od čega 730 dinara iznosi vožnja na autoputu do Niša. Ukoliko je Subotica polazna tačka trošak je veći za 570 dinara. U Makedoniji se putarina plaća na tri naplatne rampe i ukupno košta 3,5 evra, a u Grčkoj se put ne naplaćuje sve do Soluna. Putarina se tek naplaćuje na potezu od obilaznice oko Soluna ka Atini pa recimo vozači da bi stigli do Platamonasa moraju da plate autoput po ceni od 3,1 do 5,9 evra u zavisnosti od toga koje naplatne rampe rade. Za pravac od Soluna do Zakintosa za putarine je potrebno na dva mesta dati po 2,8 evra i 12,9 evra za mostarinu.

Obavezna auto-oprema: Rezervni točak, znak za obeležavanje vozila, prva pomoć, rezervne sijalice, reflektujući prsluk, to jest, fluorescentni prsluk; aparat za gašenje požara i trougao.

Putovanje automobilom u Grčku može da bude čak jeftinije, brže i lagodnije u odnosu na vožnju na crnogorsko primorje. Recimo, put od Beograda do nekog od letovališta na Halkidikiju dugačak je “samo” 750 kilometara, a četvorotočkašem se prelazi za oko 10 sati.


Važni telefoni u Grčkoj
112 – jedinstven broj za sve hitne slučajev
154 – pomoć na putu

Važni telefoni u Makedoniji
192 – policija
194 – Hitna pomoć

Kada je reč o trasi kojom se najbrže stiže do najbližih grčkih letovališta: autoput Beograd - Niš je jedini pravi izbor u Srbiji. Nakon toga, vozači bi trebalo da obrate pažnju na pojedine delove kolovoza do granice sa Makedonijom.

- Poseban oprez preporučujemo na deonici Pečenjevce-Leskovac-Preševo, gde su mogući odroni, ali i u Grdeličkoj klisuri - pričaju na sajtu mojauto.rs i upozoravaju vozače da pre puta obavezno izvade zeleni karton i međunarodnu vozačku dozvolu.

Za zelenu kartu osiguranja neophodno je izdvojiti 2.000 dinara, a izdaje je osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Zelena karta potrebna je za put u Tursku i Bosnu i Hercegovinu, ali i u Grčku pošto se bez tog dokumenta ne može proći granični prelaz sa Makedonijom.

- Međunarodna vozačka dozvola važi tri godine od datuma izdavanja i iznosi, takođe, 2.000 dinara. Ovaj dokument je neophodan za odlazak na odmor u Grčku, Tursku, Italiju, Španiju, Francusku, Portugal, ali i za Makedoniju. Grčki zakon zahteva i nošenje protivpožarnog aparata u automobilu.

Putovanje kroz Makedoniju ne bi trebalo da bude naporno pošto su putevi solidnog kvaliteta s tim što na nekim mestima ima dubokih kolotraga, koji, ako pada kiša, mogu biti izuzetno opasni.

- Pored najposećenijeg graničnog prelaza Bogorodica-Evzoni, vozači iz Srbije sve više koriste puteve koje u Grčku vode iz pravca Dojrana i Bitolja. Po ulasku u Grčku moderan auto put sa po tri trake vodi od Platamonasa vodi, u dužini od oko 470 kilometara, preko Larise ka Atini. Na ovom auto-putu vozači bi morali da poštuju ograničenje brzine od 130 kilometara na čas i da imaju pun rezervoar jer benzinskih pumpi gotovo i da nema uz cestu. Za odlazak na neko od grčkih ostrva potrebno je platiti trajekt ili feribot na kojem će se prevoziti i automobil. Put, recimo, do Mikonosa u oba pravca košta oko 360 evra.

Izvor: blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži