Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja CG "češlja" turiste na odlasku
 
 

CG "češlja" turiste na odlasku

granicni cgTuristima koji izlaze iz Crne Gore od ove godine je potrebna potvrda o prijavi boravka, što pravi veliku konfuziju na granici, pišu Dnevne novine. I hotelijeri i gosti su začuđeni tim propisima, jer ih niko nije obavestio o novoj obavezi, Nadležni smatraju da se bespotrebno turisti zadržavaju na granici, ali još ne preduzimaju konkretne akcije da se to zaustavi.

Potvrdu o prijavi boravka turistima je dužan da izda vlasnik smeštaja u kojem su boravili.

"Crnogorski zakonodavci smislili su novi način 'maltretiranja' gostiju, ovaj put na izlasku iz zemlje, za razliku od ranijih godina kada ih je na ulazu čekalo plaćanje kontroverzne ekološke naknade koja je nedavno ukinuta", navode Dnevne novine.

Suština pravilnika koji je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova je da se svaki turista koji boravi duže od sedam dana u Crnoj Gori mora prijaviti policiji u mestu u kojem boravi.

Kontrola prelaska na granicama je zakonska obaveza, ali to što se traži potvrda o prijavi boravka može se tumačiti kao želja države da na nepropisan način kontroliše da li je turistima naplaćena boravišna taksa. Za kontrolu naplate takse su zaduženi poreske službe, a ne policija.

Ekonomska analitičarka Silvana Đurašević je objasnila da turista sa prijavom boravka nema ništa, jer ako je propisana obaveza da se korisniku smeštaja izda karton o boravku, to opet treba da uradi stanodavac.

"Nepoznata mi je praksa da kontrola na graničnim prelazima iz Crne Gore traži turistima potvrdu o prijavi boravka prilikom napuštanja zemlje. Ako to čine, radi se o dodatnom razlogu da turistima iskomplikuju odmor", navela je ona.

Đurašević smatra da je u pitanju način da se ispegla nemoć sistema da se neregistrovani smeštaj uvede u legalne tokove. "Nije uputno da se to radi preko leđa turista, od kojih očekujemo da nam ponovo dođu", rekla je ona.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži