Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Putovanja U „poslednji minut” pa još i na rate
 
 

U „poslednji minut” pa još i na rate

letovanjeKragujevčani ne odustaju od letovanja uprkos krizi, samo što se ove godine traže jeftiniji aranžmani i sedmodnevni polupansioni u predsezoni. Jeste kriza i dugujemo za komunalije, ali za letovanje se nekako uvek skupi novac. Teško nam je da prekinemo tradiciju, osećali bi se nekako potišteno i tužno – uglas govore članovi jedne prosečne tročlane porodice koja će, uprkos krizi, i ove godine otići u Grčku na more.

Kragujevčani, dakle, ne odustaju od letovanja i pored toga što su kućni budžeti sve tanji. Samo, kako navode vlasnici turističkih agenciji, ove godine se biraju nešto jeftiniji aranžmani. Uglavnom je reč o sedmodnevnim polupansionima, i to u predsezoni. Za skuplja odredišta u Turskoj ili za krstarenje Mediteranom za koje, takođe, ima interesovanja, odlučuju se imućniji. No, i oni su rezervacije obezbedili krajem prošle ili početkom ove godine, kada su cene bile niže od 15 do 30 odsto.

– Predsezona je uglavnom popunjena. To su jeftiniji aranžmani, ali i oni su rezervisani ranije, kada su nuđeni popusti. Ako se tome doda i deset predviđenih rata, onda je to za najveći broj naših klijenata neosetan trošak. Što se tiče „špica”, tu nas spasavaju gastarbajteri iz moravskog kraja, prema kojima smo poslednjih godina usmerili naš marketing – objašnjava Žika Trakić, vlasnik Turističke agencije „Holidej”.

Prema procenama kolega iz „Prestiž plus tursa”, u Kragujevcu se godišnje proda oko osam hiljada letnjih aranžmana, što znači da preko ovdašnjih agencija na more odlazi oko dvadeset hiljada ljudi. Broj onih koji letuju u sopstvenoj režiji teško je utvrditi.

– Kriza je u celoj Evropi, pa svi moramo da se prilagodimo novoj situaciju na tržištu, i hotelijeri, i prevoznici, i turističke agencije. Zato mi iz godine u godinu imamo sve raznovrsniju ponudu, a i uslovi plaćanja su u skladu sa mogućnostima naših klijenata. Na raspolaganju su im rane rezervacije, otplata na rate i „poslednji minut”, kada se za svega stotinak evra mogu dobiti odlično opremljeni apartmani u Grčkoj – navodi Olivera Đorđević, direktorka „Prestiža”.

U agenciji „Atos” kažu da ove godine među Kragujevčanima vlada veliko interesovanje za Crnu Goru. Cene smeštaja su povoljne, a i troškovi putovanja su znatno niži.

– Imam utisak da je interesovanje za Grčku ove godine nešto manje. Ne bih rekla da su u pitanju cene, pre da je reč o dešavanjima u toj zemlji. Zato odlično ide Crna Gora, posebno Budva i južni deo. Na ovakvu orijentaciju Kragujevčana velikim delom uticalo je i to što za Crnu Gora nisu potrebni pasoši. Ti troškovi za jednu četvoročlanu porodicu iznose oko 12.000 dinara, a u vremenima krize mnogima je taj novac dragocen – objašnjava vlasnica „Atosa” Biljana Planić.

Agencija „Holidej” ima ponudu za svačiji džep, a cene aranžmana za Tursku kreću se od 140 do 600 evra po osobi, u zavisnosti od broja zvezdica na hotelu. No, čak i oni koji imaju mogućnosti da izdvoje za najbolje hotele, na letovanju ne ostaju duže od sedam dana. Retki su oni koji odmor produže na 14 ili 21 dan.

– Nudimo tu mogućnost, ali 70 odsto naših klijenata opredeljuje se za sedmodnevni odmor. Čak i oni koji imaju novac sada ne žele da ostanu duže na letovanju. Oprezniji su nego prethodnih godina i brzo se vraćaju svojim poslovnim obavezama. Vreme je takvo da mora da se radi više nego ranije, a svi se nadamo da će se situacija popraviti, jer je ove godine prodaja aranžmana manja za pet do deset odsto – navodi Trakić.

I pored nešto opreznijih klijenata, imućniji Kragujevčani se ne odriču starih navika, pa se, kako kažu u „Prestiž plus tursu”, aranžmani za sever Afrike, pre svega Tunis, i ove godine dobro prodaju. Odnos cene i kvaliteta usluge nikad nije bio povoljniji, kažu u ovoj agenciji, koja u ponudi ima i obrazovni turizam. Uz letovanje u SAD ili na Malti ide i učenje jezika.

Alternativa: bazeni i jezero u Šumaricama

Najveći broj Kragujevčana će i ovo leto, po svemu sudeći, provesti kod kuće, a oni kojima je brčkanje nogu u lavoru prevaziđena zabava, moći će da koriste tradicionalna gradska kupališta: bazene i jezero u Šumaricama. Boravak na „kragujevačkom moru” je besplatan, a ulaz na bazene se plaća. Cena dnevne karte za otvoreni kompleks je 150 dinara, sezonska košta 4.000, a na pokrivenom bazenu, u zavisnosti od termina, cena ulaznice se kreće od 100, u jutarnjim, do 300 dinara, u večernjim satima. Otvoreni bazeni počinju sa radom sutra.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži