Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Pogledajte sistem koji bi očistio smeće iz svih okeana za 5 godina!
 
 

Pogledajte sistem koji bi očistio smeće iz svih okeana za 5 godina!

Mladi Holanđanin Bojan Slat (19) izumeo je sistem za koji tvrdi da bi mogao da počisti oko 20 miliona tona plastičnog otpada u svetskim okeanima.

Bojan je došao na ideju o stvaranju plutajućih platformi koje bi prikupljale otpad s površine mora. Koncept čišćenja okeana dizajniran je za hvatanje plutajuće plastike bez ugrožavanja riba i planktona u okeanima. Prikupljeno smeće moglo bi i da se reciklira.

Student vodoprivrede veruje da bi jednom kad se pokrene, uređaj bi mogao značajno da smanji količinu smeća u okeanima u samo pet godina. Okeanima plutaju milioni tona plastike i nakupljaju se u područjima visoke koncentracije.

Nakupljeno smeće ubija milione morskih životinja, ali i širi štetne alge i invazivne vrste kao i zagađivače koje je stvorio čovek. Isti zagađivači ulaze u lanac ishrane, a na njihovo čišćenje vlade i razne organizacije troše milione dolara, tvrdi Bojan.

Predlaže poboljšanje okeanske vode tako da se procesori ugrade na morsko dno i sarađuju s plutajućim platformama, tako da se voda može kretati kroz njih i stvarati energiju.

Njegov koncept takođe uključuje korišćenje plutajućih barijera umesto mreža, koje mogu da pokriju veliku površinu i okretaću se sporo čime bi se sačuvale životinje i njihova staništa.

- Iako ova hipoteza još treba da prođe testiranje, čak bi i planktonske vrste mogle da ostanu sačuvane jer se mogu gibati zajedno s vodom unutar barijere – pojašnjava Bojan na svojoj internet stranici. Tvrdi i kako je sustav potpuno održiv jer bi koristio snagu sunca i vetra.

- Ovaj koncept je toliko efikasan pa procenjujemo da bi prodajom prikupljenog otpada iz pet okeanskih područja zaradili više novca nego što bi koštao ceo projekat – kaže Bojan, koji je otvorio i Fondaciju za čišćenje okeana kako bi prikupio novac za razvoj svog izuma, piše Dejli mejl.

Izvor:24 Sata

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži