Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Srpski naučnik napravio svetlosni mač
 
 

Srpski naučnik napravio svetlosni mač

Fizičari sa Harvarda Mihail Lukin i Vladan Vuletić sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu ( MIT ) uspeli su napraviti što nikada i niko pre njih nije , spojiti fotone tako da stvaraju molekule .

Fotoni inače nemaju masu i međusobnu interakciju , međutim Lukin i Vuletić su stvorili medij ( ultra hladni gas ) unutar kojeg su počeli da komuniciraju i ponašaju se poput molekula .

Ono što potom čine dalo bi se uporediti sa svetlosnim mačevima kakve smo viđali u filmskom serijalu Zvezdani ratovi jer se fotoni međusobno odbijaju i guraju .

Takvu smo situaciju donedavno u fizici poznavali samo u teoriji i prkosi dosad stečenom znanju o svetlosti .

Uperite li 2 lasera jedan prema drugom , neće se dogoditi baš ništa jer će svetlosne čestice naprosto proći jedna kroz drugu . Međutim , sada imamo situaciju u kojoj fotoni imaju toliko snažnu interakciju da formiraju molekule – rekao je Lukin, pa pojasnio šta bi mogla biti praktična upotreba :

Da bismo izgradili kvantno računar , potreban nam je sistem koji može prenositi kvantnu informaciju te bi nam ovaj proces upravo to mogao omogućiti jer su je upravo fotoni u stanju najbolje očuvati .

Nadalje, ovo bi nam moglo pomoći da jednoga dana od svetla stvorimo kompleksne trodimenzionalne strukture kao što su, na primer, kristali – dodao je Lukin.

Izvor:24sata

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži