Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Slučajno bacio 6,5 miliona dolara
 
 

Slučajno bacio 6,5 miliona dolara

Digitalni novčanik u kome je bilo 7.500 bitkoina završio je zatrpan ispod nekoliko metara smeća.

Naime, britanski IT stručnjak Džejms Hovels bacio je slučajno svoj hard disk koji se sada nalazi na deponiji u Njuportu, koja je veličine fudbalskog terena.

On je na hard disku čuvao 7. 500 bitkoina, virtuelne valute koja bi danas vredela sedam i po miliona dolara.

Hovels je bacio svoj hard disk u kantu dok je čistio svoj sto letos.

"Znate onaj osećaj kada hoćete da bacite nešto u kantu za smeće i pomislite da to nije dobra ideja? Upravo se to i desilo", rekao je Hovels za "Gardijan".

"Ne znam tačan datum, ali mislim da je to bilo sredinom jula“, priseća se Hovels.

Otprilike tada je bacio svoje bitkoine. U vreme kada ih je napravio 2009. godine nisu vredeli mnogo, a kada ih je bacio njihova vrednost bila je oko 816 000a dolara. Hovels je vremenom jednostavno zaboravio na novac.

"Od tada sam dobio dvoje dece, sagradio kuću... i nisam mislio na bitkoine dok se opet nisu pojavili u vestima", kaže on.

Podsetimo, juče je ova virtuelna valuta imala rekordnu vrednost i dostigla je 1.000 dolara.

Na izgubljenom hard disku nalazi se i lozinka, bez koje je "novac" zauvek izgubljen. Hovels nije imao rezervnu kopiju.

A sve je počelo 2010. kada je on slučajno prosuo limunadu po svom laptopu, pa ga je rasklopio na delove. Neke delove je bacio, neke prodao, a hard disk je odložio u fioku sve do tog sudbonosnog letnjeg dana kada je bacao stare stvari.

Hovels je išao i do same deponije. S obzirom na to da se radi o deponiji veličine fudbalskog terena, izgubio je svaku nadu da će ga pronaći ispod tona smeća i blata.

"Mogu da odem tamo sa lopatom u ruci i da gledam da li da se smejem ili da plačem. Mislim da sam upravo izgubio svaku nadu da ću ga pronaći."

U svakom slučaju, Hovels i dalje veruje, kao i pre četiri godine, da je bitkoin valuta budućnosti. Otvorio je novi digitalni novčanik i sada na svom profilu traži donacije.

"I dalje mislim da će vrednost bitkoina da raste. To je sledeći korak u razvoju interneta. Gugl i Fejsbuk, na primer, već su lideri na tržištu u svojim oblastima, samo je nedostajala virtuelna valuta", rekao je Hovles.

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži