Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Google najavio pametna sočiva
 
 

Google najavio pametna sočiva

Kada je Google najavio Google Glass, bilo je lako zamisliti budućnost gde će nosivi uređaji u budućnosti postati toliko mali da se mogu smestiti u kontaktno sočivo. Dok je takva tehnologija i dalje prilično daleko, Google nas je danas iznenadio kada je najavio potpuno nov projekat na kome rade – pametna kontaktna sočiva!

Breaker

Iako će glavna primena ovih sočiva biti merenje nivoa šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom, pametna sočiva će moći da prate stanje pacijenta i odmah ga upozore kada nivo šećera pređe granice opasne po zdravlje. Ovo se obavlja merenjem glukoze koja se nalazi u suzama, što olakšava proces merenja i praćenja nivoa šećera, jer osoba ne mora bosti prste više puta dnevno radi merenja.

Trenutni prototipovi ovih sočiva mogu raditi očitavanja glukoze jednom u sekundi, što čini nadgledanje nivoa šećera mnogo češćim i daleko manje bolnim. Iako i dalje u ranoj fazi, Google planira da opremi sočiva malim LED koji će se koristiti za upozoravanje korisnika kada nivo glukoze pređe određene granice. Google je već u procesu pregovora i traženja partnera koji bi plasirali ovu novu tehnologiju na tržište.

Svaka čast, Google!

Izvor: Phandroid

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži