Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Tehnika Delovi virtuelnog Kopenhagena "srušeni" u hakerskom napadu
 
 

Delovi virtuelnog Kopenhagena "srušeni" u hakerskom napadu

Projekat danske vlade čiji je cilj da "izgradi" celu državu u kompjuterskoj igri Minecraft, našao se na meti hakerskog napada.

 

 

 

Zvaničnici su potvrdili sa su veliki gradovi u igri, uključujući i Kopenhagen, oštećeni, nakon što je nekolicina hakera pronašla način da "prokrijumčari" virualni dinamit, koji je u danskom delu Minecraft sveta, zabranjen.

Danska vlada sada mora iznova da gradi pojedine delove gradova.

Prva država koja je u potpunosti "preslikana" u Minecraft igri, nada se da će tako olakšati svojim učenicima učenje geografije.

Čak je napravljen i plan za časove koje će dobiti nastavnici, kako bi se snalazili u virtualnoj verziji svoje zemlje. Model se sastoji od oko četiri biliona blokova i zauzima oko 1TB memorije, ako "preuzmete" celu državu.

"Izgradili smo Dansku u Minecraftu kako bi mladi ljudi upoznali svoje šume, napravili jezera, fabrike za proizvodnju biogasa, vetrenjače i slično", kaže Kirsten Brosbol, danska Ministarka životne sredine.

"Mašta je jedina granica. Ovo je način da se napravi veza između digitalnog i prirodnog sveta".

"Igru" su stvorili Sajmon Kokendort i Tor Bjorn Nilsen iz Agencije za pravljenje mapa danske Vlade. Oni su koristili javno dostupne podatke o zemlji i prevodili ih u karakteristične blokove Minecrafta.

 

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži