Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Kako se nositi s menstrualnim migrenama?
 
 

Kako se nositi s menstrualnim migrenama?

Kako se nositi s menstrualnim migrenama?

Kada glavobolji dodate mučninu, osetljivost na svetlost i mesečne promene u hormonalnoj ravnoteži, tada kao rezultat dobijate menstrualnu migrenu, koja mnoge žene obori u krevet. Migrenu žene doživljavaju mnogo češće nego muškarci. Iako tačan razlog njenog nastanka nije poznat, nesumnjivo je da njenom nastanku kumuju i hormonalne promene. Postoje dva tipa menstrualne migrene: menstrualna migrena i migrena koja je povezana s menstruacijom.

Menstrualna migrena

Čista menstrualna migrena je glavobolja koja se pojavljuje isključivo za vreme trajanja menstruacije. Obično se pojavljuje u razdoblju dva dana pre menstruacije, pa do tri dana nakon što je menstruacija počela. Taj tip migrene pogađa mali broj žena. Prema mnogim procenama ovde se radi samo o oko 14% žena koje pate od menstrualne migrene.

Migrene povezane s menstruacijom

Kada nastanu takve migrene, može se dogoditi da ih žene ne osećaju samo tokom menstruacije, već se mogu pojaviti i bilo kada tokom međumenstrualnog razdoblja. Od takve migrene pati nešto više od 50% žena. Pacijentkinje kažu da takve glavobolje traju duže, da su vrlo jake i da ih je teško lečiti.

Uzrokuje ih pad nivoa estrogena

Krivac za takve glavobolje je pad nivoa estrogena, što se događa neposredno pre početka menstruacije. Ako se od glavobolja želite izlečiti i rešiti ih se, preporučljivo je pisati svoj dnevnik glavobolja i u njega beležiti kada se glavobolje javljaju, koliko su česte i koliko su intenzivne. O glavobolji porazgovarajte sa svojim ginekologom, jer uvek postoji mogućnost da i vaše tablete za kontracepciju deluju na njihov intenzitet.

Načini lečenja migrene

Prvi korak može biti zamena vrste tableta za kontracepciju, ili prestanak njihovog uzimanja. Neki stručnjaci tvrde da bi glavobolje mogle biti ublažene dodatnim količinama estrogena uzetim približno pet dana pre očekivane menstruacije. Dakle, ovde se radi o hormonalnom lečenju. Ako vam to ne odgovara, možete posegnuti za tabletama protiv glavobolje. Takođe je preporučljivo piti primerenu količinu vode, priuštiti sebi kofeinski napitak, a u nekim slučajevima dovoljna je već i traka zavezana oko glave, ili hladne - odnosno tople obloge.

Šta uzrokuje glavobolje?

Osim menstruacije na pojavu glavobolje utiču i drugi faktori. Na povećanu verovatnost njenog pojavljivanja može uticati nedostatak sna, preskakanje obroka, vremenske promene ili određene vrste hrane, odnosno pića. Šta god da je uzrok pojavljivanja Vaše glavobolje, pokušajte da pronadjete način njenog lečenja koji Vam najviše odgovara.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži