Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Da li biste jeli „štampano“ meso?
 
 

Da li biste jeli „štampano“ meso?

Veštačko meso iz laboratorije koje ima isti ukus i teksturu kao „pravo“ moglo bi se uskoro naći na trpezama širom sveta zahvaljujući jednom od osnivača Paypal-a.

Milijarder Piter Til podržao je američki projekat za izradu 3D štampača koji bi „štampao“ sočne šnicle.

Kako bi pomogao da ostvare svoj cilj, Til je ponudio pomoć od oko 200.000 evra plus 280.000 evra iz njegove fondacije „Breakout Labs“.

Modern Meadow firma koja stoji iza ovog projekta navodi da je „štampano“ meso prihvatljiviji način da se zadovolji ljudska potreba za proteinima, a da se pritom sačuvaju životi životinja.

Oni rade na tome da meso „iz epruvete“ naprave što sličnijim onom „pravom“. Ipak, priznaju da će to biti veliki zalogaj.

„Prihvatanje takvog proizvoda biće pravi izazov. Očekujemo da će prvi konzumenti takvog mesa biti vegeterijanci koji meso ne jedu iz etičkih razloga“, saopštila je ta firma.

„Smanjenjem cene, meso bi moglo da dospe i do onih ljudi kojima religija ne dozvoljava određen tip mesa, kao i onim populacijama koje nemaju pristup bezbednoj proizvodnji mesa“.

Ipak, tačan postupak „štampanja“ šnicli kompanija drži u strogoj tajnosti.

Izvor:B92

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži