Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Zdravlje Sve teže je ostaviti pušenje
 
 

Sve teže je ostaviti pušenje

Za 15 godina četiri najveća proizvođača povećala nivo nikotina u cigaretama za 15 odsto. - Mladi lakše postaju zavisni nakon prvih nekoliko cigareta koje su zapalili.

Nivo nikotina u cigaretama porastao je između 1999. i 2011. godine za čak 15 odsto, tvrdi se u studiji koju je objavio časopis Nicotine and Tobacco Research.

Podaci su skupljeni iz godišnjih izveštaja koje su Odseku za javno zdravstvo u Masačusetsu dostavljala četiri velika proizvođača cigareta u periodu od 1997. do 2012. godine.

- Mladi lakše postaju zavisni nakon prvih nekoliko cigareta koje su zapalili - rekao je vođa studije Tomas Lend, direktor Kancelarije za informisanje o zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva za „Boston glob“.

Svakog dana 3.800 američkih tinejdžera proba svoju prvu cigaretu, a od te brojke njih 1.000 postanu pušači. Oni koji nisu u stanju da s vremenom prestanu da puše, umreće, u proseku, 13 godina ranije od svojih vršnjaka, navodi se u službenom izveštaju, piše „Glob“.

Ovo istraživanje nije prvo koje ukazuje na porast nikotina u cigaretama - 2007. godine istraživanje na Harvardu otkrilo da je se nivo nikotina u cigaretama od 1997. do 2006. godine povećao za 11 odsto.

Nikotinska industrija tada je za porast okrivila nove poljoprivredne metode koje su dovele do veće koncentracije nikotina u duvanu.

Ali Lend tvrdi da bismo, da je to u pitanju, „uočili isti trend kod svih proizvođača, a ne samo kod četiri glavna, budući da svi kupuju duvan iz istih regija, a nije tako“.

U studiji se zaključuje da je „nivo nikotina u cigaretama moguće kontrolisati i da bi trebalo da ga prate i regulišu vladine agencije“.

Izvor:Blic

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži