Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Zabava Zvezde i tračevi Đole Ramirez: Selo je naša budućnost
 
 

Đole Ramirez: Selo je naša budućnost

Osnivač, tekstopisac i jedan od frontmena grupe "Sanšajn" o grupi “feud”, albumu “Svinjotaur” i odlasku iz “Sanšajna”

OSVNIVAČ, tekstopisac i jedan od frontmena grupe "Sanšajn" Đorđe Radivojević, poznatiji kao Đole Ramirez, oformio je sedmočlani bend "Feud" pre tri godine. Ovaj rep/hip-hop/krosover/metal sastav ističe da nisu samo grupa, već simbol i opomena, te da svojim muzičkim porukama žele da stanu u odbranu osnovnih a zaboravljenih vrednosti, poput časti, poštenja, viteškog ponašanja, ljubavi i vrednog rada u humanijim uslovima. Osnovu benda čine Ramirez (zadužen za pisanje pesama) i Vuk Protić, producent, aranžer i autor muzike. Na pitanje da li su grupu nazvali po delu zemlje koji feudalci daju na obradu seljacima, Đole Ramirez za "Novosti" odgovara:

- Upravo smo na to mislili. Situacija je takva. da smo najbliži feudalizmu. Savremeno društvo ne treba da živi u takvom uređenju. Opet, mislim da je budućnost u feudima, malim imanjima, koje bi ljudi imali u svom vlasništvu. Svakako, van grada i time imali autonomiju u prehrani svog domaćinstva, proizvodnji viškova za tržište (ko to namerava), kao i autonomiju u energiji iz alternativnih izvora. To je nemoguće postići u gradu. Budućnost i kvalitet su van grada.

* Po odlasku iz "Sanšajna", niste bili muzički aktivni?

- Radio sam druge poslove. Bavio sam se uglavnom trgovinom i totalno izašao iz muzike. Bio sam razočaran situacijom u muzičkoj industriji, nebrigom države prema autorima i njihovom radu i ignorisanjem, od strane iste, problema koji se tiču ogromne piraterije. Zbog toga sam izgubio blizu pola miliona evra u današnjoj valuti. Borio sam se za svoja prava. Čak sam i nevladinu organizaciju osnovao, ali sam je ubrzo ugasio, jer je ta borba bila nerealna. Dakle, piraterija je prvi razlog mog izlaska iz "Sanšajna". Drugi je taj što smo dostigli svoj maksimum. Za nastavak je trebalo izvršiti kadrovske promene u menadžmentu. Bend je koristio maksimum 20 odsto svojih kapaciteta, što je za mene i moje istomišljenike bilo nedopustivo. Sledeći svoje principe, na vrhuncu karijere sam napustio bend.

* Predstavili ste se spotovima "Milion milja" i "Vlast", u želji da opomenete ljude kuda isključivost može da nas odvede, naročito na Balkanu. Sa druge strane, kažete da se ne bavite politikom?

- Ne bavim se politikom i neću se nikad baviti. Ne podnosim je. Neke stvari su toliko očigledne da ih ne treba objašnjavati. Teme koje obrađujemo su samo stvari koje nazivamo pravim imenom. Ovih dana snimićemo spot za pesmu "Televizija". I tu dirigentsku palicu drži Vuk.

* Album će vam se zvati "Svinjotaur", ko je to?

- Mitsko biće ovih prostora koje je nastalo po uzoru na kentaura. Predstavlja većinu koja je gladna, potcenjena i ponižena. Marketinška teza na tu temu je odbranjena na našoj veb i fejsbuk-stranici. Album đe biti objavljen tokom avgusta.

* Kako ste zadovoljni nastupom na "Egzitu", a šta spremate za beogradski "Bir fest"?

- Na "Egzitu" je bilo super. Odlična je reakcija bila na sve pesme, a pogotovo na "Vlast" i "Milion milja". Ne zaboravite da smo svirali i hitove "Sanšajna" koje sam ja pisao. Nastup na "Bir festu" će biti energičan, ali konceptualno i vizuelno drugačiji. Nastavićemo sa promocijom po Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. A za solo koncert u Beogradu je još rano.

* Šta mislite o trenutnoj postavi "Sanšajna", ima li šanse da im se opet pridružite?

- Ne mislim ništa, a da se okupimo - nikad! Bilo je prilike, nismo se dogovorili, crta je podvučena. Nema tog motiva da me vrati.

Izvor:Večernje Novosti

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži